perjantai 30. tammikuuta 2015

Työturvallisuus

Restonomin työympäristöön liittyy runsaasti erilaisia työturvallisuuteen ja työsuojeluun liittyviä lakeja  kuten työturvallisuuslaki, työaikalaki, työsuojelun valvontalaki, työterveyshuoltolaki, jotka velvoittavat sekä työnantajaa että työntekijöitä. Työsuojeluviranomaiset valvovat työlainsäädännön noudattamista.
Työnantajalla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia työntekijöidensä terveydestä ja turvallisuudesta. Velvollisuuksiksi lasketaan muun muassa asianmukaiset ohjeistukset ja koulutukset koskien ergonomiaa, uusia laitteita sekä oikeanlaisia työ- ja suojavälineitä. Myös työyhteisön hyvän ilmapiirin ylläpitäminen ja siitä huolehtiminen ovat yksi työnantajan vastuualueista – ristiriitatilanteisiin on puututtava.
Työsuojelun tavoitteena on taata työpaikoille turvalliset sekä terveelliset työolot, mikä tukee työntekijöiden työkykyä. Tehokkaan työsuojelun tunnusmerkkejä ovat järjestelmällinen työpaikan riskitekijöiden arviointi sekä niiden ennaltaehkäisevän toimintatapojen käyttöönotto. Jatkuvalla seurannalla ja tarkkailulla voidaan arvioida mahdollisia puutoksia, joista raportoidaan joko esimiehelle tai työpaikan omalle työsuojeluvaltuutetulle asian korjaamiseksi.
Työsuojeluvaltuutettu edustaa työpaikan työntekijöitä työturvallisuuteen, työterveyteen sekä työolosuhteisiin liittyvissä asioissa. Työtehtävät, kuten työpaikan riskien arviointi, poisto ja pienentäminen, työyhteisön toimivuus sekä työntekijöiden työurien pidentämiseen tähtäävä toiminta, pohjautuvat työturvallisuuslakiin. Työsuojeluvaltuutettu hoitaa näitä tehtäviä yhteistyössä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa.
Toimintaohjelma
Työnantaja laatii työpaikalle työsuojelun toimintaohjelman, johon kirjataan tiedot työpaikan vaaroista ja niiden välttämisestä sekä siitä, miten työturvallisuus on organisoitu ja miten vastuut on jaettu. Toimintaohjelma tiedotetaan koko henkilöstölle ja se kuuluu osaksi uusien työntekijöiden perehdytystä. (Työsuojeluhallinto 2014.)
Työnantajan täytyy oppaassa arvioida riittävän järjestelmällisesti toimintatavat sekä työn, työaikojen, työtilan ja muun työympäristön haitta- ja vaaratekijät. Arvioinnin tuloksena syntyvät kehittämiskohteet kirjataan kehittämisohjelmaksi, joka on käsiteltävä yhteistyössä työntekijöiden kanssa. Tämän jälkeen päätetään tarvittavat kehittämiskeinot sekä niiden toteuttamisaikataulu.
Arviointien tulokset on säilytettävä, jotta voidaan tarvittaessa osoittaa miten arviointi on suoritettu ja mihin tehdyt johtopäätökset perustuvat.

Vaaratekijät sekä niiden ehkäisy 

Restonomin toimintaympäristössä esiintyy runsaasti erilaisia riski- ja vaaratilanteita, jotka heikentävät työterveyttä ja työturvallisuutta. Oikeanlaiset työvaatteet ja -jalkineet ovat avainasemassa riskien hallinnassa.

Oikeanlaisten työnkenkien ominaisuuksia:
  • umpikärkinen (iskunkestävä)
  • säädettävä takaremmi
  • liukastumisen esto
  • vettä ja öljyä hylkivä pinta 
  • iskuvaimennettu, joustava ja jalan muotoon sopiva, joka tukee jalkaa 
(kuva: Google)


Oikeanlaisten työvaatteiden ominaisuuksia:

  • pitkät hihat suojaavat kuumuudelta ja palovammoilta
  • hengittävä materiaali tärkeää varsinkin kuumuudessa ja kesähelteissä
  • sopivan kokoiset vaatteet eivät purista tai aiheuta hiertymiä, housunlahkeet eivät jää kengän alle ja aiheuta kompastumisia.
Seuraavia riskejä voidaan ehkäistä käyttämällä oikeanlaista työasua, perehtymällä työpaikan toimintaohjelmaan (vaaratilanteet ja niiden ehkäisy), keskustelemalla sekä kouluttamalla ja ohjeistamalla työntekijöitä.
Ergonomia (työkengät, työtilat, työvälineet, työasento) Työ on pitkälti seisomatyötä, minkä vuoksi on erittäin tärkeää käyttää hyviä työkenkiä ja kiinnittää huomiota oikeaoppisiin työasentoihin: raskaita taakkoja nostaessa käytä jalkojasi, älä selkääsi. Helpota omaa työtäsi apuvaunujen avulla.
Hankalat asiakkaat/työtoverit (ahdistelu, jopa väkivalta) 
Kartoita tilanne, häiritsevässä tilanteessa pyydä asiakasta poistumaan tai pyydä esimiehesi paikalle. Keskustele työtoverin ahdistelevasta käytöksestä työnantajallesi tai työsuojeluvaltuutetulle.
Liukastuminen, kaatuminen (vesi, öljy, ruoantähteet) 
Käytä asianmukaisia työkenkiä, älä juokse, huolehdi yleisestä siisteydestä, pidä kulkuväylät avoinna, sulje uunien ja kaappien ovet, turvamerkinnät.
Melu (laitteet, asiakkaat, musiikki) 
Turhien laitteiden sulkeminen, kuulosuojaimet, erittäin kovaäänisiä asiakkaita voi ystävällisesti pyytää hieman laskemaan volyymiaan.
Palohaavat ja -vammat (kuumat nesteet, astiat ja lautaset, höyry) 
Käytä kuivaa kangasta, patalappuja tai -kintaita nostellessasi kuumia astioita. Avaa höyrytoiminnolla oleva uuni varovasti, jotta et polta itseäsi vesihöyryllä. Kaada kuumaa nestettä astiasta toiseen aina itsestäsi poispäin, vältä jos mahdollista! Varoita myös kanssatyöskentelijöitä mahdollisesta vaarasta, jos esimerkiksi kuljetat kuumaa nestettä keittiössä.
Palovaarat (sähkölaitteet, rasvakeitin) 
Työntekijöiden turvallisuuskoulutus palo-ovien, poistumisteiden, palosammuttimien ja -peittojen käyttöön. Oikeanlainen opastus asiakkaille hätätilanteen sattuessa. Sähkölaitteiden asianmukaisesta kunnosta hulehtiminen sekä niiden huoltaminen. 
Psykososiaaliset vaarat (stressi) (vuorotyö, tuen puute, työpaikan ilmapiiri) 
Lakisääteisistä ja asianmukaisista työajoista, tauoista ja vapaista huolehtiminen on esimiehen tehtävä – lisää apua voit kysyä alan ammattiliitosta. Ohjeista työpaikalla työntekijöitä askarruttavista asioista keskustelemista – puhumalla asiat ratkeavat. Säännöllisten virkistyspäivien ja sisäisten palaverien pitäminen auttaa hyvän työilmapiirin säilymistä. 
Tuki- ja liikuntaelin sairaudet (TULE -sairaudet) 
Hotelli- ja ravintola-alan ammattitauteja, jotka juontuvat pitkästä seisaallaan olosta, käsin tehtävien töiden toistuvista liikkeistä sekä pitkäaikaisesta altistumisesta erilaisille suuremmille tai pienemmille kuormituksille. TULE -sairaudet esiintyvät yleensä ylävartalossa niska-hartia -seudulla, selässä sekä käsissä. Niitä voi ennaltaehkäistä huolehtimalla oikeasta ergonomiasta. 
Työskentely kuumassa ympäristössä. (kaasuliedet, kesähelteet jne.) 
Ohjeista työntekijöitä nauttimaan riittävästi vettä työpäivän aikana, huolehdi asianmukaisista ilmastoinnista ja jäähdyttimistä sekä työvaatteiden hengittävistä materiaaleista. 
Työvälineet ja -laitteet. (veitset, induktioliedet, parila, tiskikoneet jne.) 
Painota käyttämään vain hyvin teroitettuja veitsiä, sillä tylsä veitsi on terävää petollisempi. Veitsien käsittelyssä  tulee muistaa sormien suojaaminen, paikoilleen laittaminen käytön jälkeen. Erilaisia laitteita käyttäessäsi huolehdi omasta ja muiden turvallisuudestasi varmistamalla laitteiden suojuksien paikallaanolo. Varmista että tiedät missä laitteen hätäkytkin sijaitsee. Puhdistaessa kytke virrat pois ja ota pistoke pois seinästä mikäli mahdollista. Ilmoita viallisesta laitteesta viipymättä eteenpäin ja varoita myös muita vaikkapa teippaamalla laitteeseen varoitus laitteen viallisuudesta.
Vaaralliset aineet. (pesuaineet: ärsyttävät ja syövyttävät) 
Huolehdi asianmukaisesta suojavarustuksesta: suojanaamari, suojalasit, hengityssuojaimet, suojakäsineet, kumiesiliinat ja turvasaappaat. Käytä kuhunkin tarkoitukseen tarkoitettuja pesuaineita ja vie ne takaisin omille paikoilleen. Säilytä omissa alkuperäisissä pakkauksissaan tunnistettavuuden vuoksi. Huolehdi pesuaineita käsitellessäsi ettei synny ristikontaminaatiota elintarvikkeiden kanssa. 

Varoita työtovereitasi huomaamistasi riskeistä ja auta ehkäisemään työtapaturmien syntymistä! 
Vastuu työturvallisuudesta kuuluu kaikille 
Vaikka päävastuu työntekijöiden (vanhat, uudet, harjoittelijat) työturvallisuudesta onkin työnantajalla, työntekijä on velvollinen raportoimaan havaitsemistaan puutoksista eteenpäin oman sekä työyhteisön muiden jäsenten turvallisuuden ylläpitämiseksi. Velvollisuuksia ovat muun muassa myös oikeanlaisen työvaatetuksen käyttö, yleisen siisteyden ylläpito, työkavereiden asiallinen kohtelu, annettujen ohjeistuksien noudattaminen (laitteet, pesuaineet, suojavälineet) ja työterveyshuollon järjestämiin terveystarkastuksiin osallistuminen. 

Hyvä työturvallisuus viestii menestyvästä yrityksestä: kun työntekijät voivat hyvin, myös yritys voi hyvin ja tuottaa tulosta. Asianmukainen työturvallisuus ohjaa oikeanlaisiin toimintatapoihin ja suojelee työntekijöitä, laitteita sekä yrityksen rahallista puolta: työturvallisuutta noudattamalla säästytään turhilta sairaala- ja korjauskuluilta. 


Lähteet:

Euroopan työterveys ja -turvallisuusosasto. 2012. Työturvallisuusjohtaminen – Käytännön opas. Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto. Luettu 30.1.2015. 
https://osha.europa.eu/fi/publications/reports/management-leadership-in-OSH_guide
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusosasto. Hotelli-, ravintola- ja catering-ala. Luettu 29.1.2015. https://osha.europa.eu/fi/sector/horeca
Euroopan työterveys- ja työturvallisuusosasto. Onnettomuuksien ehkäiseminen hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Luettu 30.1.2015.  https://osha.europa.eu/fi/sector/horeca/accident_prevention_html
Palvelualojen ammattiliitto PAM. Työsuojelu. Luettu 30.1.2015. https://www.pam.fi/tyo/tyosuojelu.html
Työkengän kuva. 30.1.2015. http://www.laja.com/product.php?loc_id=857
Työsuojeluhallinto. Työsuojelutoiminta työpaikalla. Luettu 29.1.2015. http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyosuojelutoiminta
Työturvallisuuskeskus TTK. Työsuojelu työpaikalla. Luettu 29.1.2015. http://www.tyoturva.fi/tyosuojelu

2 kommenttia:

  1. On hieno juttu, että työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota. Meillä itseasiassa on työpaikalle tulossa automaation toiminnallisen turvallisuuden arviointi tulossa. Tässäkin näköjään oli sisällytetty esimerkiksi nämä meluarvionnit ja muut. Oli mukava lukea postausta, kiitokset. https://www.icoy.fi/asiantuntijapalvelut/asiantuntijapalvelut2

    VastaaPoista
  2. Onko kuinka tärkeässä osassa esimerkiksi ammattikeittiön vikakorjaukset? Täytyykö niitä huoltaa tietyin väliajoin, kaikenlaisia keittiölaitteita mitä sieltä keittiöstä löytyykään? Oli mukavaa kun jaoit asiaa aiheesta. Todella mielenkiintoista. https://www.r-plus.fi/huoltopalvelu

    VastaaPoista