Restonomin työympäristöön liittyy runsaasti
erilaisia työturvallisuuteen ja työsuojeluun liittyviä
lakeja kuten työturvallisuuslaki, työaikalaki, työsuojelun
valvontalaki, työterveyshuoltolaki, jotka velvoittavat sekä
työnantajaa että työntekijöitä. Työsuojeluviranomaiset valvovat
työlainsäädännön noudattamista.
Työnantajalla
on lakisääteinen velvollisuus huolehtia
työntekijöidensä terveydestä ja turvallisuudesta.
Velvollisuuksiksi lasketaan muun muassa asianmukaiset ohjeistukset ja
koulutukset koskien ergonomiaa, uusia laitteita sekä oikeanlaisia
työ- ja suojavälineitä. Myös työyhteisön hyvän ilmapiirin
ylläpitäminen ja siitä huolehtiminen ovat yksi työnantajan
vastuualueista – ristiriitatilanteisiin on puututtava.
Työsuojelun
tavoitteena on taata työpaikoille turvalliset sekä terveelliset
työolot, mikä tukee työntekijöiden työkykyä. Tehokkaan
työsuojelun tunnusmerkkejä ovat järjestelmällinen työpaikan
riskitekijöiden arviointi sekä niiden ennaltaehkäisevän
toimintatapojen käyttöönotto. Jatkuvalla seurannalla ja
tarkkailulla voidaan arvioida mahdollisia puutoksia, joista
raportoidaan joko esimiehelle tai työpaikan
omalle työsuojeluvaltuutetulle asian korjaamiseksi.
Työsuojeluvaltuutettu
edustaa työpaikan työntekijöitä työturvallisuuteen,
työterveyteen sekä työolosuhteisiin liittyvissä asioissa.
Työtehtävät, kuten työpaikan riskien arviointi, poisto ja
pienentäminen, työyhteisön toimivuus sekä työntekijöiden
työurien pidentämiseen tähtäävä toiminta, pohjautuvat
työturvallisuuslakiin. Työsuojeluvaltuutettu hoitaa näitä
tehtäviä yhteistyössä työnantajan ja työterveyshuollon kanssa.
Toimintaohjelma
Työnantaja
laatii työpaikalle työsuojelun toimintaohjelman, johon kirjataan
tiedot työpaikan vaaroista ja niiden välttämisestä sekä siitä,
miten työturvallisuus on organisoitu ja miten vastuut on jaettu.
Toimintaohjelma tiedotetaan koko henkilöstölle ja se kuuluu osaksi
uusien työntekijöiden perehdytystä. (Työsuojeluhallinto 2014.)
Työnantajan
täytyy oppaassa arvioida riittävän järjestelmällisesti
toimintatavat sekä työn, työaikojen, työtilan ja muun
työympäristön haitta- ja vaaratekijät. Arvioinnin tuloksena
syntyvät kehittämiskohteet kirjataan kehittämisohjelmaksi, joka on
käsiteltävä yhteistyössä työntekijöiden kanssa. Tämän
jälkeen päätetään tarvittavat kehittämiskeinot sekä niiden
toteuttamisaikataulu.
Arviointien
tulokset on säilytettävä, jotta voidaan tarvittaessa osoittaa
miten arviointi on suoritettu ja mihin tehdyt johtopäätökset
perustuvat.
Vaaratekijät sekä niiden ehkäisy
Restonomin toimintaympäristössä esiintyy runsaasti erilaisia riski- ja vaaratilanteita, jotka heikentävät työterveyttä ja työturvallisuutta. Oikeanlaiset työvaatteet ja -jalkineet ovat avainasemassa riskien hallinnassa.
Oikeanlaisten työnkenkien ominaisuuksia:
Vaaratekijät sekä niiden ehkäisy
Restonomin toimintaympäristössä esiintyy runsaasti erilaisia riski- ja vaaratilanteita, jotka heikentävät työterveyttä ja työturvallisuutta. Oikeanlaiset työvaatteet ja -jalkineet ovat avainasemassa riskien hallinnassa.
Oikeanlaisten työnkenkien ominaisuuksia:
- umpikärkinen (iskunkestävä)
- säädettävä takaremmi
- liukastumisen esto
- vettä ja öljyä hylkivä pinta
- iskuvaimennettu, joustava ja jalan muotoon sopiva, joka tukee jalkaa
![]() |
(kuva: Google) |
Oikeanlaisten työvaatteiden ominaisuuksia:
- pitkät hihat suojaavat kuumuudelta ja palovammoilta
- hengittävä materiaali tärkeää varsinkin kuumuudessa ja kesähelteissä
- sopivan kokoiset vaatteet eivät purista tai aiheuta hiertymiä, housunlahkeet eivät jää kengän alle ja aiheuta kompastumisia.
Seuraavia
riskejä voidaan ehkäistä käyttämällä oikeanlaista työasua,
perehtymällä työpaikan toimintaohjelmaan (vaaratilanteet ja niiden
ehkäisy), keskustelemalla sekä kouluttamalla ja ohjeistamalla
työntekijöitä.
Ergonomia (työkengät,
työtilat, työvälineet, työasento) Työ on pitkälti seisomatyötä,
minkä vuoksi on erittäin tärkeää käyttää hyviä työkenkiä
ja kiinnittää huomiota oikeaoppisiin työasentoihin: raskaita
taakkoja nostaessa käytä jalkojasi, älä selkääsi. Helpota omaa
työtäsi apuvaunujen avulla.
Hankalat
asiakkaat/työtoverit (ahdistelu, jopa väkivalta)
Kartoita
tilanne, häiritsevässä tilanteessa pyydä asiakasta poistumaan tai
pyydä esimiehesi paikalle. Keskustele työtoverin ahdistelevasta
käytöksestä työnantajallesi tai työsuojeluvaltuutetulle.
Liukastuminen,
kaatuminen (vesi, öljy, ruoantähteet)
Käytä
asianmukaisia työkenkiä, älä juokse, huolehdi yleisestä
siisteydestä, pidä kulkuväylät avoinna, sulje uunien ja kaappien
ovet, turvamerkinnät.
Melu (laitteet,
asiakkaat, musiikki)
Turhien
laitteiden sulkeminen, kuulosuojaimet, erittäin kovaäänisiä
asiakkaita voi ystävällisesti pyytää hieman laskemaan volyymiaan.
Palohaavat
ja -vammat (kuumat nesteet, astiat ja lautaset, höyry)
Käytä
kuivaa kangasta, patalappuja tai -kintaita nostellessasi kuumia
astioita. Avaa höyrytoiminnolla oleva uuni varovasti, jotta et polta
itseäsi vesihöyryllä. Kaada kuumaa nestettä astiasta toiseen aina
itsestäsi poispäin, vältä jos mahdollista! Varoita myös
kanssatyöskentelijöitä mahdollisesta vaarasta, jos esimerkiksi
kuljetat kuumaa nestettä keittiössä.
Palovaarat (sähkölaitteet,
rasvakeitin)
Työntekijöiden
turvallisuuskoulutus palo-ovien, poistumisteiden, palosammuttimien ja
-peittojen käyttöön. Oikeanlainen opastus asiakkaille
hätätilanteen sattuessa. Sähkölaitteiden asianmukaisesta kunnosta
hulehtiminen sekä niiden huoltaminen.
Psykososiaaliset
vaarat (stressi) (vuorotyö, tuen puute, työpaikan
ilmapiiri)
Lakisääteisistä
ja asianmukaisista työajoista, tauoista ja vapaista huolehtiminen on
esimiehen tehtävä – lisää apua voit kysyä
alan ammattiliitosta. Ohjeista työpaikalla työntekijöitä
askarruttavista asioista keskustelemista – puhumalla asiat
ratkeavat. Säännöllisten virkistyspäivien ja sisäisten
palaverien pitäminen auttaa hyvän työilmapiirin säilymistä.
Tuki-
ja liikuntaelin sairaudet (TULE -sairaudet)
Hotelli-
ja ravintola-alan ammattitauteja, jotka juontuvat
pitkästä seisaallaan olosta, käsin tehtävien töiden toistuvista
liikkeistä sekä pitkäaikaisesta altistumisesta erilaisille
suuremmille tai pienemmille kuormituksille. TULE -sairaudet
esiintyvät yleensä ylävartalossa niska-hartia -seudulla, selässä
sekä käsissä. Niitä voi ennaltaehkäistä huolehtimalla oikeasta
ergonomiasta.
Työskentely
kuumassa ympäristössä. (kaasuliedet, kesähelteet jne.)
Ohjeista
työntekijöitä nauttimaan riittävästi vettä työpäivän aikana,
huolehdi asianmukaisista ilmastoinnista ja jäähdyttimistä sekä
työvaatteiden hengittävistä materiaaleista.
Työvälineet
ja -laitteet. (veitset, induktioliedet, parila, tiskikoneet
jne.)
Painota
käyttämään vain hyvin teroitettuja veitsiä, sillä tylsä veitsi
on terävää petollisempi. Veitsien käsittelyssä tulee
muistaa sormien suojaaminen, paikoilleen laittaminen käytön
jälkeen. Erilaisia laitteita käyttäessäsi huolehdi omasta ja
muiden turvallisuudestasi varmistamalla laitteiden suojuksien
paikallaanolo. Varmista että tiedät missä laitteen hätäkytkin
sijaitsee. Puhdistaessa kytke virrat pois ja ota pistoke pois
seinästä mikäli mahdollista. Ilmoita viallisesta laitteesta
viipymättä eteenpäin ja varoita myös muita vaikkapa teippaamalla
laitteeseen varoitus laitteen viallisuudesta.
Vaaralliset
aineet. (pesuaineet: ärsyttävät ja syövyttävät)
Huolehdi
asianmukaisesta suojavarustuksesta: suojanaamari, suojalasit,
hengityssuojaimet, suojakäsineet, kumiesiliinat ja turvasaappaat.
Käytä kuhunkin tarkoitukseen tarkoitettuja pesuaineita ja vie ne
takaisin omille paikoilleen. Säilytä omissa alkuperäisissä
pakkauksissaan tunnistettavuuden vuoksi. Huolehdi pesuaineita
käsitellessäsi ettei synny ristikontaminaatiota elintarvikkeiden
kanssa.
Varoita työtovereitasi huomaamistasi riskeistä ja auta ehkäisemään työtapaturmien syntymistä!
Varoita työtovereitasi huomaamistasi riskeistä ja auta ehkäisemään työtapaturmien syntymistä!
Vastuu
työturvallisuudesta kuuluu kaikille
Vaikka
päävastuu työntekijöiden (vanhat, uudet, harjoittelijat)
työturvallisuudesta onkin työnantajalla, työntekijä on
velvollinen raportoimaan havaitsemistaan puutoksista eteenpäin oman
sekä työyhteisön muiden jäsenten turvallisuuden ylläpitämiseksi.
Velvollisuuksia ovat muun muassa myös oikeanlaisen työvaatetuksen
käyttö, yleisen siisteyden ylläpito, työkavereiden asiallinen
kohtelu, annettujen ohjeistuksien noudattaminen (laitteet,
pesuaineet, suojavälineet) ja työterveyshuollon järjestämiin
terveystarkastuksiin osallistuminen.
Hyvä työturvallisuus viestii menestyvästä yrityksestä: kun työntekijät voivat hyvin, myös yritys voi hyvin ja tuottaa tulosta. Asianmukainen työturvallisuus ohjaa oikeanlaisiin toimintatapoihin ja suojelee työntekijöitä, laitteita sekä yrityksen rahallista puolta: työturvallisuutta noudattamalla säästytään turhilta sairaala- ja korjauskuluilta.
Hyvä työturvallisuus viestii menestyvästä yrityksestä: kun työntekijät voivat hyvin, myös yritys voi hyvin ja tuottaa tulosta. Asianmukainen työturvallisuus ohjaa oikeanlaisiin toimintatapoihin ja suojelee työntekijöitä, laitteita sekä yrityksen rahallista puolta: työturvallisuutta noudattamalla säästytään turhilta sairaala- ja korjauskuluilta.
Lähteet:
Euroopan
työterveys ja -turvallisuusosasto. 2012. Työturvallisuusjohtaminen
– Käytännön opas. Luxemburg: Euroopan unionin julkaisutoimisto.
Luettu
30.1.2015.
https://osha.europa.eu/fi/publications/reports/management-leadership-in-OSH_guide
https://osha.europa.eu/fi/publications/reports/management-leadership-in-OSH_guide
Euroopan
työterveys- ja työturvallisuusosasto. Hotelli-, ravintola- ja
catering-ala. Luettu
29.1.2015. https://osha.europa.eu/fi/sector/horeca
Euroopan
työterveys- ja työturvallisuusosasto. Onnettomuuksien ehkäiseminen
hotelli-, ravintola- ja catering-alalla. Luettu 30.1.2015. https://osha.europa.eu/fi/sector/horeca/accident_prevention_html
Palvelualojen
ammattiliitto PAM. Työsuojelu. Luettu
30.1.2015. https://www.pam.fi/tyo/tyosuojelu.html
Työkengän
kuva. 30.1.2015. http://www.laja.com/product.php?loc_id=857
Työsuojeluhallinto.
Työsuojelutoiminta työpaikalla. Luettu
29.1.2015. http://www.tyosuojelu.fi/fi/tyosuojelutoiminta
Työturvallisuuskeskus
TTK. Työsuojelu työpaikalla. Luettu
29.1.2015. http://www.tyoturva.fi/tyosuojelu
On hieno juttu, että työturvallisuuteen kiinnitetään huomiota. Meillä itseasiassa on työpaikalle tulossa automaation toiminnallisen turvallisuuden arviointi tulossa. Tässäkin näköjään oli sisällytetty esimerkiksi nämä meluarvionnit ja muut. Oli mukava lukea postausta, kiitokset. https://www.icoy.fi/asiantuntijapalvelut/asiantuntijapalvelut2
VastaaPoistaOnko kuinka tärkeässä osassa esimerkiksi ammattikeittiön vikakorjaukset? Täytyykö niitä huoltaa tietyin väliajoin, kaikenlaisia keittiölaitteita mitä sieltä keittiöstä löytyykään? Oli mukavaa kun jaoit asiaa aiheesta. Todella mielenkiintoista. https://www.r-plus.fi/huoltopalvelu
VastaaPoista