Sana ergonomia tulee
kreikankielisistä sanoista ergo (=työ) ja nomos (=luonnonlait).
Ergonomia on toiminnan ja tekniikan soveltamista ihmisen keholle
sopivaksi. Ergonomian tarkoitus on sopeuttaa työympäristö ja
työvälineet ihmiskeholle sopiviksi. Ergonomia parantaa
työturvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia työssä. Ergonomia
jaetaan kolmeen osa-alueeseen; fyysinen ergonomia, kongitiivinen
ergonomia ja organisatorinen ergonomia.
Työturvallisuuslaki
edellyttää, että työpisteet on rakennettava mahdollisimman
ergonomisesti. Laki sanoo myös, että jos huomataan epäkohtia jo
olemassa olevissa työpisteissä, niihin tulee puuttua. On esimiehen
vastuulla huolehtia, että työpaikalla on edellytykset hyvään
ergonomiaan. Esimiehen tulee huolehtia siitä, että työpaikalla on
uudenaikaisia ja ergonomisesti hyviä laitteita ja työvälineitä.
Työpaikoilla tulisi olla myös koulutusta ergonomiaan liittyen,
sillä vaikka puitteet olisivat kunnossa, siitä ei ole hyötyä,
ellei työntekijöitä ohjeisteta oikein.
Esimerkiksi keittiössä
työskennellessä monet liikuntaelimet rasittuvat. Työ sisältää
paljon toistotyötä ja jonkin verran tavaroiden nostelua ja
siirtelemistä. Pienillä asioilla voi vaikuttaa paljon
työergonomiaan. Esimerkiksi sen sijaan, että kantaisi astioita, ne
kannattaa siirtää kärryssä. Kärryä käytettäessä säästyy
askeleita ja se ei sisällä niin paljoa kantamista.
Keittiötyöntekijä voi myös säästää itsensä yhdeltä
työvaiheelta esimerkiksi sillä, että asiakkaat vaihtavat likaisten
astioiden korin vanhan täyttyessä. Se on pieni asia asiakkaalle,
mutta säästää paljon työntekijän voimia.
Esimiesten on tärkeää
huolehtia, että työpaikoilla on nykyaikaiset työkoneet ja
työvälineet. Uudenaikaiset laitteet on suunniteltu siten, että ne
kuormittavat työntekijää mahdollisimman vähän. Esimerkiksi
astianpesukone, jonka kansi aukeaa automaattisesti, ei rasita
työntekijän yläraajoja. Olisi myös ihanteellista, jos työtiloissa
olevat tasot olisivat säädettäviä, koska tällöin jokainen
työntekijä voi säätää tasot itselleen sopiviksi.
Myös työtiloissa
tapahtuvan kulkemisen on oltava esteetöntä. Työtilojen tulisi olla
tarpeeksi tilavia, jotta siellä on helppo kulkea. Myös kynnykset
tulisi poistaa mahdollisuuksien mukaan tai jos poistaminen ei ole
mahdollista, tulisi rakentaa luiska, joka helpottaa kulkemista.
Kannattaa kiinnittää
huomiota myös pieniin asioihin, kuten biojäte- ja roska-astioiden
sijoittamiseen. Kun ne ovat sijoitettu sopivalle korkeudelle,
työntekijän ei tarvitse kumartua laittaessaan jätteitä.
Roska-astiat kannattaa myös pitää melko pienikokoisina, jotta
niiden nostaminen ja kantaminen ei rasita tyhjentäjää.
Työpisteet tulisi
varustella hyvin ja sijoittaa tarvittavat työvälineet omille
työpisteilleen. Tämä helpottaa työntekoa, kun työntekijän ei
tarvitse hakea työvälineitä monesta eri paikasta ja työnteko on
tällöin tehokkaampaa ja sujuvampaa. Myös tilojen siivoaminen
helpottuu. Esimiehen tulee myös huolehtia, että työntekijöillä
on tarvittaessa käytössään apuvälineitä, joilla työtä voidaan
helpottaa.
Raskaiden tavaroiden
nostamista tulisi aina välttää. Jos kuitenkin täytyy nostaa
jotain raskasta, kannattaa tehdä sen yhdessä työkaverin kanssa.
Jaettu taakka kuormittaa kehoa vähemmän.
Työpäivän aikana
tulisi työasentoa vaihtaa välillä. Ei tee hyvää esimerkiksi
seistä koko päivää, joten on tärkeää istua välillä. Myös
pieni jumppaaminen ja venyttely työn ohessa on erittäin
suositeltavaa. Hyvään ergonomiaan kuuluu myös se, että taukoja on
riittävästi, jotta keho ja mieli eivät ylirasitu.
Kurssiimme liittyen tiimin tehtävänä oli kuvata opetusvideo ergonomiasta. Toteutimme kuvauksen koulun opetuskeittiöllä ja keräsimme siihen epäergonomisia työtapoja, joita keittiöllä joskus näkee. Usein käytössä on kyllä uudet laitteet ja välineet, mutta syynä huonoihin työtapoihin voi olla ettei niitä osata käyttää oikein. Esimiehen vastuulla on työpaikalla varmistaa, että työntekijät saavat riittävän perehdytyksen laitteiden käyttöön ja turvalliseen työskentelyyn.
Kurssiimme liittyen tiimin tehtävänä oli kuvata opetusvideo ergonomiasta. Toteutimme kuvauksen koulun opetuskeittiöllä ja keräsimme siihen epäergonomisia työtapoja, joita keittiöllä joskus näkee. Usein käytössä on kyllä uudet laitteet ja välineet, mutta syynä huonoihin työtapoihin voi olla ettei niitä osata käyttää oikein. Esimiehen vastuulla on työpaikalla varmistaa, että työntekijät saavat riittävän perehdytyksen laitteiden käyttöön ja turvalliseen työskentelyyn.
Lähteet:
http://www.jhl.fi/portal/fi/tyoelama/tyohyvinvointi_tyopaikalla/turvallinen_tyoymparisto/ergonomia/
http://www.tyosuojelu.fi/fi/ergonomia
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti