perjantai 30. tammikuuta 2015

Ergonomia restonomin työssä

Sana ergonomia tulee kreikankielisistä sanoista ergo (=työ) ja nomos (=luonnonlait). Ergonomia on toiminnan ja tekniikan soveltamista ihmisen keholle sopivaksi. Ergonomian tarkoitus on sopeuttaa työympäristö ja työvälineet ihmiskeholle sopiviksi. Ergonomia parantaa työturvallisuutta, terveyttä ja hyvinvointia työssä. Ergonomia jaetaan kolmeen osa-alueeseen; fyysinen ergonomia, kongitiivinen ergonomia ja organisatorinen ergonomia.

Työturvallisuuslaki edellyttää, että työpisteet on rakennettava mahdollisimman ergonomisesti. Laki sanoo myös, että jos huomataan epäkohtia jo olemassa olevissa työpisteissä, niihin tulee puuttua. On esimiehen vastuulla huolehtia, että työpaikalla on edellytykset hyvään ergonomiaan. Esimiehen tulee huolehtia siitä, että työpaikalla on uudenaikaisia ja ergonomisesti hyviä laitteita ja työvälineitä. Työpaikoilla tulisi olla myös koulutusta ergonomiaan liittyen, sillä vaikka puitteet olisivat kunnossa, siitä ei ole hyötyä, ellei työntekijöitä ohjeisteta oikein.

Esimerkiksi keittiössä työskennellessä monet liikuntaelimet rasittuvat. Työ sisältää paljon toistotyötä ja jonkin verran tavaroiden nostelua ja siirtelemistä. Pienillä asioilla voi vaikuttaa paljon työergonomiaan. Esimerkiksi sen sijaan, että kantaisi astioita, ne kannattaa siirtää kärryssä. Kärryä käytettäessä säästyy askeleita ja se ei sisällä niin paljoa kantamista. Keittiötyöntekijä voi myös säästää itsensä yhdeltä työvaiheelta esimerkiksi sillä, että asiakkaat vaihtavat likaisten astioiden korin vanhan täyttyessä. Se on pieni asia asiakkaalle, mutta säästää paljon työntekijän voimia.

Esimiesten on tärkeää huolehtia, että työpaikoilla on nykyaikaiset työkoneet ja työvälineet. Uudenaikaiset laitteet on suunniteltu siten, että ne kuormittavat työntekijää mahdollisimman vähän. Esimerkiksi astianpesukone, jonka kansi aukeaa automaattisesti, ei rasita työntekijän yläraajoja. Olisi myös ihanteellista, jos työtiloissa olevat tasot olisivat säädettäviä, koska tällöin jokainen työntekijä voi säätää tasot itselleen sopiviksi. 

Myös työtiloissa tapahtuvan kulkemisen on oltava esteetöntä. Työtilojen tulisi olla tarpeeksi tilavia, jotta siellä on helppo kulkea. Myös kynnykset tulisi poistaa mahdollisuuksien mukaan tai jos poistaminen ei ole mahdollista, tulisi rakentaa luiska, joka helpottaa kulkemista.

Kannattaa kiinnittää huomiota myös pieniin asioihin, kuten biojäte- ja roska-astioiden sijoittamiseen. Kun ne ovat sijoitettu sopivalle korkeudelle, työntekijän ei tarvitse kumartua laittaessaan jätteitä. Roska-astiat kannattaa myös pitää melko pienikokoisina, jotta niiden nostaminen ja kantaminen ei rasita tyhjentäjää. 

Työpisteet tulisi varustella hyvin ja sijoittaa tarvittavat työvälineet omille työpisteilleen. Tämä helpottaa työntekoa, kun työntekijän ei tarvitse hakea työvälineitä monesta eri paikasta ja työnteko on tällöin tehokkaampaa ja sujuvampaa. Myös tilojen siivoaminen helpottuu. Esimiehen tulee myös huolehtia, että työntekijöillä on tarvittaessa käytössään apuvälineitä, joilla työtä voidaan helpottaa.

Raskaiden tavaroiden nostamista tulisi aina välttää. Jos kuitenkin täytyy nostaa jotain raskasta, kannattaa tehdä sen yhdessä työkaverin kanssa. Jaettu taakka kuormittaa kehoa vähemmän.
Työpäivän aikana tulisi työasentoa vaihtaa välillä. Ei tee hyvää esimerkiksi seistä koko päivää, joten on tärkeää istua välillä. Myös pieni jumppaaminen ja venyttely työn ohessa on erittäin suositeltavaa. Hyvään ergonomiaan kuuluu myös se, että taukoja on riittävästi, jotta keho ja mieli eivät ylirasitu.


Kurssiimme liittyen tiimin tehtävänä oli kuvata opetusvideo ergonomiasta. Toteutimme kuvauksen koulun opetuskeittiöllä ja keräsimme siihen epäergonomisia työtapoja, joita keittiöllä joskus näkee. Usein käytössä on kyllä uudet laitteet ja välineet, mutta syynä huonoihin työtapoihin voi olla ettei niitä osata käyttää oikein. Esimiehen vastuulla on työpaikalla varmistaa, että työntekijät saavat riittävän perehdytyksen laitteiden käyttöön ja turvalliseen työskentelyyn. 




  


Lähteet:


http://www.jhl.fi/portal/fi/tyoelama/tyohyvinvointi_tyopaikalla/turvallinen_tyoymparisto/ergonomia/

http://www.tyosuojelu.fi/fi/ergonomia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti