Mitä
tarkoitetaan elintarvikkeiden laadulla ja turvallisuudella?
Elintarvikkeen
laadusta puhuttaessa voidaan tarkoittaa monia eri asioita ja laadun
määritelmä on arkikielessä usein subjektiivinen. Usein
elintarvikkeen laadussa otetaan huomioon koko elintarvikkeen
tuotantoketju sekä eettisyys ja ympäristöystävällisyys.
Kuitenkin joidenkin, erityisesti usein asiakkaiden, mielestä
taas laadun tae on elintarvikkeen merkki, ulkonäkö tai pelkkä
maku. Nykyään elintarvikkeiden laadun valvonta on kasvanut ja
laadun takaamiseksi on kehitetty erilaisia strategioita ja
säännöksiä, esimerkiksi elintarvikkeiden tuotantoketjua halutaan
tehdä läpinäkyväksi niin, että kuluttaja tietää miten
elintarvike on tuotettu ja millä välineillä. Myös tuotannossa
vastuullisuus korostuu.
Kun puhutaan
elintarvikkeen turvallisuudesta, voidaan tarkoittaa elintarvikkeen
aiheuttamia terveydellisiä haittoja ja mahdollisia uhkia.
Elintarvikkeen turvallisuutta ei voida absoluuttisesti taata, mutta
valvomalla tuotantoprosessia sekä ruuan laatua voidaan minimoida
elintarvikkeesta terveysuhkia.
Laadunvalvonta
Laadunvalvonnan
tavoitteena on "elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun
varmistaminen sekä kuluttajan suojaaminen määräysten vastaisten
elintarvikkeiden aiheuttamilta terveysvaaroilta ja taloudellisilta
tappioilta". Elintarvikkeiden laadunvalvonta kattaa koko tuotantoketjun
raaka-aineen kasvusta kaupan hyllylle asti ja sitä valvotaan koko
prosessin ajan. Avainasemassa on koko tuotantoketjun avoimuus ja
läpinäkyvyys kuluttajille ja tarkastajille. Elintarvikkeen alkuperä
sekä tuotantoketju pitää olla jäljitettävissä.
Laadunvalvonta
tapahtuu monen eri tahon toimesta. Laatumääräyksiä tehdään
EU-tasolla. Suomessa elintarvikevalvonnasta vastaa
Elintarviketurvallisuusvirasto EVIRA, Euroopassa turvallisuutta
valvoo EFSA (European Food Safety Authority). Työpaikalla yöntekijän
itsensä tehtävänä on valvoa ja arvioida omaa toimintaansa,
esimiehen tehtävänä on valvoa työntekijöidensä toimintaa sekä
tehdä ja ylläpitää omavalvontasuunnitelmaa, laadunvalvontaosasto
suorittaa valvontaa ja tarkastuksia, sekä on viranomaisvalvontaa.
Työntekijältä vaaditaan hygieniapassi. Hygieniapassi todistaa,
että työntekijä hallitsee elintarvikehygienian perusteet.
Elintarvikehygienian osaamisen tavoitteena on, että kuluttajalle
taataan turvalliset elintarvikkeet.
Oiva-raportti on vuoden 2011 jälkeen toteutettu projekti, jossa valvotaan elintarvikealan yrityksiä, tällä hetkellä eniten ravintoloita. Oivan tarkoitus on tuoda elintarvikealan yritysten valvontatulokset kuluttajan tietoon. Oiva-tarkastuksia suorittaa elintarvikevalvojat, jotka arvioivat yritykset hymynaama-asteikolla. Oivan avulla siis kuluttaja on tietoinen yrityksen elintarvikehygieniasta sekä elintarvikkeiden käsittelyn laadukkuudesta. Oivaa koordinoi EVIRA.
Oiva-raportti on vuoden 2011 jälkeen toteutettu projekti, jossa valvotaan elintarvikealan yrityksiä, tällä hetkellä eniten ravintoloita. Oivan tarkoitus on tuoda elintarvikealan yritysten valvontatulokset kuluttajan tietoon. Oiva-tarkastuksia suorittaa elintarvikevalvojat, jotka arvioivat yritykset hymynaama-asteikolla. Oivan avulla siis kuluttaja on tietoinen yrityksen elintarvikehygieniasta sekä elintarvikkeiden käsittelyn laadukkuudesta. Oivaa koordinoi EVIRA.
Evira
Elintarviketurvallisuusvirasto
EVIRAn toiminnan päämääränä on valvoa elintarvikkeiden
turvallisuutta ja laatua sekä eläinten ja kasvien terveyttä.
Valvonta kohdistuu elintarvikkeiden
valmistukseen, kuljetukseen, varastointiin, vientiin, tuontiin,
myyntiin, tarjoiluun ja muuhun luovutukseen sekä markkinointiin.
Valvonta tapahtuu muun muassa tutkimuksella. EVIRA valvoo myös
yritysten omavalvontaa.
Kunnat määräävät
elintarvikevalvontaviranomaisia, esimerkiksi eläinlääkäreitä
sekä tarkastajia. Teurastamoita sekä niiden läheisiä laitoksia
valvoo EVIRA. EVIRA vastaa myös lihantarkastusta.
Omavalvonta
Omavalvonta on yrityksen itsensä tekemää järjestelmällistä ja jatkuvaa elintarvikkeisiin liittyvää valvontaa. Omavalvonnassa tulee arvioida ja valvoa muun muassa
- raaka-aineiden ja elintarvikkeiden laatua eri valmistusvaiheissa
- kuumennus-, jäähdytys- ja säilytys lämpötiloja
- työvälineiden
ja koneiden puhtautta
Omavalvonnan
tulee sisältää mahdollisesti myös:
- mahdollisia vaaroja on tunnistettu tuotteisiin ja tuotantoon liittyen, ja ne on kirjattuna ylös
- toimintaohjeet
vaarojen hallitsemiseksi
Omavalvontasuunnitelmia
tarkastetaan ja valvotaan. Kunnalliset viranomaiset (elintarvike- ja
terveystarkastajat) tekevät tarkastuksia.
Laadunmittaus
Laadun mittareita on
monia erilaisia, joita käytetään elintarvikkeen tuotannon sekä
jakelun joka kohdassa. Tuotekehityksessä on tuotteelle määritetty
haluttu laatu, jota tavoitellaan. Laadunvarmistus tapahtuu
aistinvaraisilla, mikrobiologisilla, kemiallisilla ja fysikaalisilla
menetelmillä.
Elintarvikkeiden
objektiivinen laadun mittaus voidaan mitata rekisteröitynä arvona.
Laadun mittaus objektiivisesti koostuu aistittavasta, hygieenisestä
sekä ravitsemuksellisesta laadusta. Aistittava laatu sisältää
ulkonäölliset seikat, kuten tuotteen värin, koostumuksen, maun,
hajun sekä tuoreuden.
Hygieenisestä
laadusta puhuttaessa tarkoitetaan elintarvikkeen turvallisuutta.
Jotta elintarvike on turvallinen, se ei saa sisältää haitallisessa
määrin pilaavia tai tauteja aiheuttavia mikrobeja eikä vieraita
aineita (raskasmetalleja, lääkeaineita...). Kasveissa eikä
eläimissä ei saa myöskään esiintyä luonnostaan esiintyviä
haitallisia aineita.
Ravitsemuksellinen
laatu pitää sisällään elintarvikkeen ravintosisällön
monipuolisuuden. Se kertoo myös elintarvikkeen terveysvaikutuksista
(esim. rasvahappokoostumuksesta, vitamiini- ja
kivennäisainepitoisuudesta).
Lähteet:
Elintarvikevalvonta. 2013. EVIRA. Luettu 26.01.2015. http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa+elintarvikkeista/valvonta/
Elintarvikevalvonta.
Maa- ja metsätalousministeriö. Luettu 26.01.2015.
http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/elintarvikkeet/elintarvikevalvonta.html
Maa-ja
metsätalousministeriö. 2011. Ruokaketjun toimenpideohjelma. Luettu
26.01.2015.
http://www.mmm.fi/attachments/ruoka/idbHGoC69/Ruokaketjun_toimenpideohjelma_17102011_2014.pdf
www.mmm.fi/fi/index/etusivu/elintarvikkeet.html
www.mmm.fi/fi/index/etusivu/elintarvikkeet.html
Omavalvonta ja muu laadunvalvonta. Ruokatieto. Luettu 26.01.2015. http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/elintarviketeollisuus/ymparisto-ja-laatuasiat/omavalvonta-ja-muu-laadunvalvonta
Opetushallitus.
Elintarvikeanalyysit. Luettu 26.01.2015.
http://www03.edu.fi/oppimateriaalit/laboratorio/elintarvikeanalyysit_johdanto.html
Yleistä
hygieniaosaamisesta. 2012. EVIRA. Luettu 26.01.2015.
http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/hygieniaosaaminen/yleista+hygieniaosaamisesta/
Yleistä Oivasta. Oiva. Luettu 26.01.2015.
https://www.oivahymy.fi/portal/fi/tunnethan+oivan-/yleista+oivasta/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti