Alkoholin anniskelu on
luvanvarainen elinkeino ja ennen anniskelun aloittamista täytyy
luvanhaltijan hakea anniskelulupaa. Anniskelulupa myönnetään
toistaiseksi, määräajaksi tai tilapäisesti ja on anniskelupaikka-
ja elinkeinonharjoittajakohtainen. Anniskeluluvan myöntää
aluehallintovirasto sijaintikunnan mukaan. Luvanhakijalla ei
itsellään tarvitse olla pätevyyttä toimia vastaavana hoitajana.
Alkoholijuoma
on lain mukaan juoma, joka sisältää enemmän kuin 2,8
tilavyysprosenttia etyylialkoholia. Alle 18-vuotiaille ei saa myydä
juomaa, joka sisältää enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia
etyylialkoholia. Mieto alkoholijuoma on enintään 22
tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää ja väkevä enemmän
kuin 22 prosenttia. Alkoholijuoma saa sisältää enintään 80 prosenttia etyylialkoholia.
Pelkästään
luvanhalitijan ja vastaavien hoitajien vastuulla ei ole
anniskelupaikan valvonta, vaan jokaisen anniskelun parissa
työskentelevän henkilön on tunnettava lain asettamat määräykset
ja säädökset. Näitä on myös noudatettava ja osattava soveltaa
omassa työssään. Tämän avulla voidaan taata asianmukainen
alkoholijuomien anniskelu, sekä välttää häiriöt ja haitat
anniskelupaikassa.
Vastuullinen
anniskeluravintolan esimies on tietoinen alkoholin aiheuttamista
haitoista, anniskeluluvan myöntämisen edellytyksistä,
anniskelukielloista, anniskelupaikan järjestyksestä, ja -alueesta,
anniskeluajoista sekä alkoholinmainonnan säännöistä.
Anniskeluaika ja -paikka
Anniskeluaika ja -paikka
Alkoholijuomien
anniskeleminen saadaan aloittaa aamulla aikaisintaan kello yhdeksän
ja se on lopetettava, kun anniskelupaikka suljetaan tai viimeistään
kello 1:30, ellei anniskeluajan jatkamiseen ole haettu lupaa. Luvan
avulla voidaan anniskelu aloittaa aamulla aikaisintaan viideltä ja
jatkoaikaa voi saada kello puoli kolmeen tai puoli neljään.
Jatkoaikalupaa myönnetään enimmillään kahdeksi vuodeksi
kerrallaan ja tilapäinen jatkoaikalupa korkeintaan kuukaudeksi. Jos
ravitsemusliike suljetaan ennen klo 24, saadaan anniskella
sulkemisaikaan saakka. Muutoin aina puolta tuntia ennen
sulkemisaikaa. Sulkemisajan jälkeen anniskelualueella
asiakkaiden oleskeleminen ja alkoholijuomien nauttiminen on
kielletty. Myöskään yksityistilaisuuksia tai henkilökunnan
alkoholin nauttimista ei saa säädetyn sulkemisajan jälkeen
harrastaa.
5:00
9:00
02:00
04:00
AUKIOLOAJAT
Kesä-
ja talviaikaan siirtymiset vaikuttavat niihin ravitsemusliikkeisiin,
joiden myönnytys anniskeluun on kello puoli neljään asti. Näissä
tapauksissa anniskelupaikka suljetaan kellon mukaan.
Anniskelupaikan
tulee soveltua ravitsemisliike käyttöön ja täyttää lain antamat
vaatimukset. Anniskelupaikan tulee olla viranomaisten valvottavissa
ja hakijan tosiallisessa hallinnassa. Tämä tarkoittaa sitä ettei
toimintoja voida jakaa esimerkiksi niin, että luvanhalitija myy
toimipaikassaan alkoholijuomat ja toinen yrittäjä omaan lukuunsa
ruuan.
Yrityksen toiminta-ajatukseen perustuen asiakasvalintaa voidaan suorittaa muun muassa ikärajaa tai pukeutumista koskevilla vaatimuksilla. Valintaperusteet asiakkaiden suhteen eivät saa kuitenkaan olla syrjiviä. Lain mukaan syrjinnän kielto koskee esimerkiksi kansallisen alkuperän, kielen, uskonnon, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
Vastaavat hoitajat ja henkilökunta
Toiminnan
laajuus tulee ottaa huomioon anniskelupaikassa tehokkaan valvonnan ja
järjestyksenpidon toteuttamiseksi. Anniskelupaikan vastaava hoitaja
ja hänen sijaisensa ovat anniskeluluvan haltijan ohella velvollisia
huolehtimaan alkoholilain säädöksien noudattamisesta. Vastaavat
hoitajat saavat vuoronsa aikana hovimestarin palkkaa ja vastaavat
hoitajat kannattaa listata palkkajärjestyksessä
liiketaloudellisesti ajatellen. Vastaavan hoitajan pätevyyteen
oikeuttaa koulutus tai riittävän kokemuksen kautta hankittu
ammattitaito. Tämä tarkoittaa:
- vähintään yhden vuoden päätoimista ravitsemisalan koulutusta, johon sisältyy käytännön harjoittelua TAI
- vähintään kahden vuoden päätoimista työskentelyä alkoholijuomien anniskelussa ja suoritettu anniskelupassi
Anniskelupaikassa
tulee olla vastaava hoitaja ja tarpeellinen määrä sijaisia, jotka
määrää anniskeluluvanhaltija. Määrä riippuu anniskelupaikan
koosta, liikettoiminnan laajuudesta, toiminta-ajatuksesta ja
aukioloajoista. Normaalisti avoinna olevaan (klo 9-02)
ravitsemusliikkeeseen tulisi käytännössä palkata kolme
ammattitaitoista vastuuhenkilöä. Riittävän henkilömäärän
laskennassa käytetään työtuntimäärää 111 h/3 viikossa
henkilöä kohden.
Päihtyneen henkilön arvostelukyky on heikentynyt huomattavasti ja tämän vuoksi hän voi olla arvaamaton. Haittojen ja häiriöiden välttämiseksi henkilö tulee poistaa anniskelupaikasta. Tämä on hoidettava hienovaraisesti, mutta päättävästi. Jos asiakas ei kykene huolehtimaan itsestään on ravitsemusliikkeen varmistettava asiakkaalle kyyditys, jotta hän pääsee turvallisesti esimerkiksi kotiinsa, muuten kyseessä on heitteillepano.
Keittiöalkoholi
Keittiöalkoholin käyttöön ruoanvalmistuksessa on anottava lupaa Valvirasta. Ne ovat alkoholiverottomia ja niiden käyttö juomissa tai juomasekoituksissa on kielletty. Hakemukseen täytyy liittää selvitys käyttötarkoituksesta ja vuotuisesta ostotarpeesta. Hakemus pienimuotoiseen keittiöalkoholin käyttöön ei ole suotavaa, sillä luvasta peritään maksu ja myös vuotuinen valvontamaksu. Anniskelujuomia voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa raaka-aineena, jolloin se sisällytetään ruoan hintaan ja pidettävä kirjaa käytetyn alkoholin määrästä sekä laadusta. Keittiöalkoholin käyttäminen anniskeltavana juomana on kiellettyä.
Alkoholijuomien mainonta ravintolassa
Alkoholijuomien hinnoittelulle ei ole laissa säädetty ylä- eikä larajaa. Paljousalennukset sekä ”happy hour”- markkinointi ravintolan ulkopuolella on kielettyä. Juoma-annoksia mainostettaessa on tultava esille annoksen koko, hinta sekä juomasekoitukseen laitettavan alkoholijuoman määrä. Iso tuoppi tai lasi punaviiniä mainoksessa tulee ilmoittaa määrä senttilitroina. Hinta saa olla muuttuva ja muutosperusteena voi olla jokin objektiivisesti havaittava tapahtuma. Muutoksen pitää tällöin koskea kaikkia asiakkaita.
Lähteet:
Lupaviranomaiselle
tulee esittää henkilökunnan määrää ja tehtäviä koskeva
suunnitelma, joka on oltava anniskelupaikassa tarkistettavissa ja
jota tulee pitää ajan tasalla. Siitä tulee löytyä ajantasaisena
henkilökunnan nimet, tunnistetiedot ja tehtävät. Lisäksi siitä
tulee löytyä:
- vastaavien hoitajien sekä näiden sijaisten nimet ja henkilötunnukset työvuoroittain sekä sijaisuusjärjestys
- työntekijöiden lukumäärä, tiedossa olevien täydelliset nimet, tehtävät ja työaika vuorossa
- elinkeinonharjoittajan itsensä sekä perheenjäsenten nimet, tehtävät ja työvuorot
- työvuorossa käytettävien vuokratyöntekijöiden tai muulla vakituiseen henkilökuntaan kuulumattomien työntekijöiden lukumäärä ja tehtävät
- selvitys kuinka järjestyksenvalvonta anniskelupaikassa toteutetaan.
Anniskelun
neljännesvuosi-ilmoitus
Anniskelutoiminnasta
on raportoitava neljännesvuosittain aluehallintovirastolle.
Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti tai tulostettavalla lomakkeella
ja se on toimitettava ilmoituskautta seuraavan kuukauden 10. päivään
mennessä. Ilmoituskuukaudet ovat tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuu.
Jos anniskelulupa on tilapäinen, ilmoitus on toimitettava
kymmenen päivän kuluessa tilaisuuden päättymisestä. Ilmoitukseen
kirjataan myynti tileittäin siten, että saadaan lupaviranomaiselle
myyntiedot luotettavasti.
Alkoholijuomien hankinta
Alkoholijuomien hankinta
Alkoholijuomat
anniskelupaikkaan tulee hankkia luvan saaneilta alkoholijuomien
valmistajalta, tukkumyyjältä tai Alkosta. Juomia ostaessa käytetään
aina asianomaisen toimipaikan lupanumeroa ja sillä ei saa
ostaa juomaa tilaisuuksiin, jotka järjestetään muualla kuin
anniskelupaikassa. Jos samalla yrittäjällä on useampi
anniskelulupa, on kunkin toimipisteen ostot tehtävä erikseen ja
varastot pidettävä selästi erillään toisistaan. Myöskään
paikkojen väliset varastosiirrot eivät ole mahdollisia.
Viranomaisten
tekemissä tarkastuksissa luvanhaltijan on kyettävä tosistamaan,
että anniskelupaikassa olevat juomat on hankittu laillisesti.
Anniskelutiloissa ei saa säilyttää kuin sinne lupanumerolla
hankittuja juomia ja asiakkaiden omat säilytykseen jätetyt juomat
on pidettävä selkeästi erillään esimerkiksi narikassa tai muussa
vastaavassa tilassa. Luvanhaltija voi itse tuoda maahan
alkoholijuomia anniskelu varten, mutta tällöin niistä täytyy
tehdä Valviralle maahantuonti-ilmoitus. Maahantuodut erät
tulee myös ilmoittaa tulliin verotettavaksi.
Anniskelun viranomaisvalvonta
Anniskelun viranomaisvalvonta
Anniskelua
valvotaan pääosin valvontatarkastuksin, joissa
alkoholiviranomaisilla on oikeus tarkastella anniskelupaikan tiloja,
toimintaa sekä tarvittavia asiakirjoja sekä ottaa ja saada
korvauksetta valvontaa varten tarvittavat näytteet.
Anniskelurikkomuksen
seurauksena virasto voi antaa luvanhaltijalle huomautuksen,
kirjallisen varoituksen tai asettaa valvonnan kannalta tarpeellisia
ehtoja toiminnalle. Toistuvat ja vakavat rikkomukset voivat johtaa
siihen, että lupa peruutetaan määräaikaisesti tai pysyvästi.
Anniskelun omavalvonta
Kuuluu osaksi ravintolan muuta omavalvontasuunnitelmaa ja on sen itsensä suorittamaa suunnittelua ja valvontaa sekä tehokas apuväline. Tarkoituksena on huolehtia alkoholilain noudattamisesta, estää alaikäisten alkoholijuomien saanti ja aikuisten liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamat haitat ja häiriöt. Huolellinen omavalvonta vähentää riskiä anniskelurikkomuksista ja häiriöistä, parentaa asiakkaiden saamaa mielikuvaa hyvin hoidetusta ravintolasta ja lisää samalla henkilökunnan turvalisuutta ja varmuutta omasta osaamisestaan vaihtelevissa ja vaativissa asiakastilanteissa.
Anniskelun omavalvonta
Kuuluu osaksi ravintolan muuta omavalvontasuunnitelmaa ja on sen itsensä suorittamaa suunnittelua ja valvontaa sekä tehokas apuväline. Tarkoituksena on huolehtia alkoholilain noudattamisesta, estää alaikäisten alkoholijuomien saanti ja aikuisten liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamat haitat ja häiriöt. Huolellinen omavalvonta vähentää riskiä anniskelurikkomuksista ja häiriöistä, parentaa asiakkaiden saamaa mielikuvaa hyvin hoidetusta ravintolasta ja lisää samalla henkilökunnan turvalisuutta ja varmuutta omasta osaamisestaan vaihtelevissa ja vaativissa asiakastilanteissa.
Omavalvontasuunnitelmaa
varten kartoitetaan riskit ja uhkatekijät, joita voi liikeideasta
tai toimintaympäristöstä johtuen olla esimerkiksi:
- nuori asiakaskunta, alaikäisiä pyrkyreitä
- voimakasta humalatilaa tavoittelevat
- turvattomuutta ja häiriötä aihettavat asiakkaat
- vaikeasti valvottavat anniskelualueet
- häiriöaltis sijainti lähellä asutusta
- tilapäishenkilöiden puuttellinen ammattitaito
Parasta olisi, että ongelmakohtia voitaisiin ehkäistä ennakkoon hyvällä suunnitelmalla tilojen käytön ja toiminnan suhteen. Esimerkkejä ratkaisuista voisi olla ikärajan nostaminen, terassin aukiolon supistaminen, järjestyksenvalvojien käyttäminen ja palvelupisteiden sijoittaminen tehokkaasti valvontaa ajatellen.
Henkilöstön
kanssa on hyvä käydä toimintaohje yhdessä läpi, jossa
korostetaan iän tarkastamista, anniskelun lopettamista liian
päihtyneelle, miten toimitaan järjestyshäiriön sattuessa ja
millaisissa tilanteissa on tarvittavaa soittaa poliisille.
Toimintaohjeen ja omavalvontasuunnitelman tueksi on ravintolasta hyvä
löytyä ajantasainen kalenteri, jonka avulla henkilökunnan on
helppoa kommunikoida keskenään työvuorojen välillä. Kalenteriin
voidaan merkitä häiriökäyttäytymisiä, uhkaavia tilanteita,
asiakkaille tarvittaessa annettuja porttikieltoja tai hyvin
hoituneita tilanteita vaikeiden asiakkaiden kanssa.
Alkoholijuomien nauttimiskiellot ja pitopalvelutoiminta
Alkoholijuomien nauttimiskiellot ja pitopalvelutoiminta
Anniskelupaikassa
asiakkaiden omien anniskelujuomien anniskelu ja nauttiminen on aina
kielettyä. Laki myös sanoo, että alkoholijuoman nauttiminen on
kielletty ravitsemusliikkeessä tai muussa paikassa, missä yleisölle
maksusta pidetään saatavana ruokaa tai virvokkeita.
Pitopalvelutapauksissa
alkoholilakia rikotaan, jos pitopalveluyritys hankkii tilaisuuteen
alkoholijuomat järjestäjän pyynnöstä ja perii palkkiota niiden
toimittamisesta tai tarjoilusta. Tälläisessä tilanteessa asiakkaan
on siis itse vastattava alkoholijuomien hankinnasta.
Pitopalveluyritys saa laskuttaa tilaisuuden järjestäjää
henkilökunnan käytöstä juomien tarjoilusta muun tarjoilun ohella.
Jos yrityksellä on hallinassaan tila, jossa säännöllisesti
harjoitetaan maksullista juhlapalvelutoimintaa, on kyseessä
ravisemisliike, jossa tapahtuvaan alkoholitarjoiluun täytyy hankkia
anniskelulupa.
Maksutavat
Maksutavat
Alkoholijuoman
anniskeleminen velaksi, panttia vastaan tai vaihtokaupalla on
kiellettyä. Velaksi anniskelu on sallittu kuitenkin yhteisölle tai
hotellissa asuvalle matkustajalle tai jos maksun periminen käteisellä
tuottaisi kohtuutonta hankaluutta esimerkiksi juhla-, edustus-, tai
muun vastaavan tilaisuuden laadun tai laajuuden vuoksi. Muutoin
yksityishenkilölle Valviran hyväksymiä luottojärjestelyjä
noudattaen. Myöskään luvanhaltija tai henkilökunta ei saa lainata
asiakkaille rahaa omistaan tai kassasta sellaisessa tarkoituksessa,
että ne käytettäisiin alkoholijuomien ostamiseen.
Mittauslaitteet
Anniskelussa on käytettävä virallisesti tarkastettuja eli varmennettuja mittauslaitteita. Kaikki siirtomitat eli niin sanotut viinamitat on varmennettava ennen niiden käyttöön ottamista. Uusintatarkastusta ei tarvita, jos varmennusleima on luettavissa ja mitta ei ole vahingoittunut. Alkoholijuomamittarit täytyy varmentaa joka kolmas vuosi ja aina kun sinetit on murrettu tai on syytä epäillä mittarin tarkkuutta. Hyväksyttyjen mittaviivallisten anniskeluastioiden ovat toinen vaihtoehto viinamittojen ja alkoholijuomamittareiden käytölle.
Perusannokset
Mittauslaitteet
Anniskelussa on käytettävä virallisesti tarkastettuja eli varmennettuja mittauslaitteita. Kaikki siirtomitat eli niin sanotut viinamitat on varmennettava ennen niiden käyttöön ottamista. Uusintatarkastusta ei tarvita, jos varmennusleima on luettavissa ja mitta ei ole vahingoittunut. Alkoholijuomamittarit täytyy varmentaa joka kolmas vuosi ja aina kun sinetit on murrettu tai on syytä epäillä mittarin tarkkuutta. Hyväksyttyjen mittaviivallisten anniskeluastioiden ovat toinen vaihtoehto viinamittojen ja alkoholijuomamittareiden käytölle.
Perusannokset
Anniskelupaikan
tulee tarjota riittävä valikoima mietoja alkoholijuomia sekä
kohtuuhintaisia alkoholittomia virvokkeita. Alkoholijuomaa saa
anniskella vain yhden annoksen kerrallaan (perusannos).
Samanaikaisesti saadaan anniskella useaa eri juomaa, vain jos se
tapahtuu aterian yhteydessä. Seurueille on sallittua anniskella
pulloittain tai muissa myyntipakkauksissa.
- Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4cl, mutta väkeviä on anniskeltava myös 2cl annoksina.
- Hotellihuoneen minibaareissa tai esimerkiksi junan ravintolavaunussa perusannos saa olla 5cl, jos juoma on pakattu tämän kokoiseen pienoispulloon.
- Mietojen alkoholijuomien perusannos on 8cl, mutta saatava täytyy olla myös 4cl.
- Alkoholijuoma, joka on valmistettu yksinomaan käymisen avulla esimerkiksi viinit tai jonka alkoholipitoisuus on enintään 5,5 tilavuusprosenttia voidaan anniskella laseittain, pulloittain sekä muissa myyntipakkauksissa. Enimmäiskerta-annoksena on kuitenkin litra per asiakas.
Juomasekoituksia eli
cocktaileja anniskeltaessa alkoholin kokonaismäärä saa olla
enintään yhtä suuri kuin mitä se olisi 4cl väkevää
alkoholijuomaa (2cl mietoa=1cl väkevää). Poikkeuksena tästä ovat
olut-, siideri- ja kuohuviini-juomasekoitukset, joissa
alkoholiasetuksen mukaan saa olla lisäksi enintään 2cl
väkevää alkoholijuomaa tai 4cl mietoaa alkoholijuomaa. Valvira voi
myöntää erityispoikkeuksia annoskokoihin, jos ravintola hakee
lupaa esimerkiksi erikoisen ja hieman tavanomaista suuremman
cocktailin tarjoiluun.
Yksinkertaista murtolaskentaa voidaan käyttää apuna kun halutaan laskea kuinka paljon mitäkin alkoholilaatuja voidaan sekoittaa keskenään. Juoma-annos saa olla enintään litran verran ja siinä ei voi olla enempää alkoholia kokonaisuudessaan kuin 4 cl:ssa väkevää alkoholijuomaa. Tässä auttaa alla oleva kaavio.

(kaavio: Sami Salonen)
Anniskelu pulloittain
voi olla tarkoituksenmukaista esimerkiksi yksityistilaisuuksissa.
Näissä tapauksissa henkilökunta annostelee alkoholijuoman
asiakkaille silmämääräisesti perusannoksen suuruisena. Väkevien
alkoholijuomien anniskelua pienelle seurueelle pulloittain (2-4hlö) on
harkittava pitkään. Anniskeleminen niin sanotusti tuplina eli kahta
annosta kerrallaan yhdelle asiakkaalle on kiellettyä. Laki kieltää
myös sen, että kerrallaan yhdelle asiakkaalle anniskeltaisiin
perusannos useampaan lasiin. Kiellolla pyritään ehkäisemään
asiakkaan nopea päihtyminen ja tästä koituvat haitat.
Miten
liian päihtyneen kanssa toimitaan
Päihtyneen henkilön arvostelukyky on heikentynyt huomattavasti ja tämän vuoksi hän voi olla arvaamaton. Haittojen ja häiriöiden välttämiseksi henkilö tulee poistaa anniskelupaikasta. Tämä on hoidettava hienovaraisesti, mutta päättävästi. Jos asiakas ei kykene huolehtimaan itsestään on ravitsemusliikkeen varmistettava asiakkaalle kyyditys, jotta hän pääsee turvallisesti esimerkiksi kotiinsa, muuten kyseessä on heitteillepano.
Luvanhaltijan
tai anniskelualueen muutokset
Jos anniskeluluvan saaneen yhtiön tai muun yhteisön omistussuhteissa ilmenee oleellisia muutoksia on muutoksesta ilmoitettava viimeistään kahden viikon kuluessa luvan myöntäneelle viranomaiselle. Luvanhaltijan luovuttaessa liiketoimintansa toiselle yhtiölle tai yksityiselle liikkeenharjoittajalle on jatkajan haettava uusi anniskelulupa. Tätä ennen uusi yrittäjä ei saa myydä alkoholijuomia yrityksessä. Kun anniskelutoiminta lopetetaan tai siirretään alkoholijuomia ei saa ottaa omaan käyttöön vaan ne on joko siirrettävä asianmukaisesti ja lupaviranomaisille ilmoittamalla uudelle omistajalle, toiseen anniskelupaikkaan tai palautettava tukkumyyjälle.
Anniskelualueen muuttaminen luvanhaltijan ilmoituksen perusteella on mahdollista. Muutos on aina käsiteltävä lupahakemuksena, jos anniskelulupa on myönnetty tilapäisesti, aluetta laajennetaan ulkotiloissa tai sitä laajennetaan toiseen rakennukseen.
Jos anniskeluluvan saaneen yhtiön tai muun yhteisön omistussuhteissa ilmenee oleellisia muutoksia on muutoksesta ilmoitettava viimeistään kahden viikon kuluessa luvan myöntäneelle viranomaiselle. Luvanhaltijan luovuttaessa liiketoimintansa toiselle yhtiölle tai yksityiselle liikkeenharjoittajalle on jatkajan haettava uusi anniskelulupa. Tätä ennen uusi yrittäjä ei saa myydä alkoholijuomia yrityksessä. Kun anniskelutoiminta lopetetaan tai siirretään alkoholijuomia ei saa ottaa omaan käyttöön vaan ne on joko siirrettävä asianmukaisesti ja lupaviranomaisille ilmoittamalla uudelle omistajalle, toiseen anniskelupaikkaan tai palautettava tukkumyyjälle.
Anniskelualueen muuttaminen luvanhaltijan ilmoituksen perusteella on mahdollista. Muutos on aina käsiteltävä lupahakemuksena, jos anniskelulupa on myönnetty tilapäisesti, aluetta laajennetaan ulkotiloissa tai sitä laajennetaan toiseen rakennukseen.
Keittiöalkoholi
Keittiöalkoholin käyttöön ruoanvalmistuksessa on anottava lupaa Valvirasta. Ne ovat alkoholiverottomia ja niiden käyttö juomissa tai juomasekoituksissa on kielletty. Hakemukseen täytyy liittää selvitys käyttötarkoituksesta ja vuotuisesta ostotarpeesta. Hakemus pienimuotoiseen keittiöalkoholin käyttöön ei ole suotavaa, sillä luvasta peritään maksu ja myös vuotuinen valvontamaksu. Anniskelujuomia voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa raaka-aineena, jolloin se sisällytetään ruoan hintaan ja pidettävä kirjaa käytetyn alkoholin määrästä sekä laadusta. Keittiöalkoholin käyttäminen anniskeltavana juomana on kiellettyä.
Alkoholijuomien mainonta ravintolassa
Väkeviä
alkoholijuomia saa mainostaa ravintolan sisätiloissa, jos
ravintolalla on niiden myymiseen vaadittavat oikeudet. Mainostaminen
ei kuitenkaan saa olla hyvien tapojen vastaista, sopimatonta
kuluttajia kohtaan tai harhaanjohtavaa. Se ei saa olla näkyä
ravintolan ulkopuolella (kyltit, teippaukset, lehti-ilmoitukset,
verkkosivut, sosiaalinen media). Mietoja alkoholijuomia ei saa
mainostaa ravintolan ulkopuolella 1.1.2015 voimaan tulleen uuden
alkoholilain myötä.
Alkoholijuomien hinnoittelulle ei ole laissa säädetty ylä- eikä larajaa. Paljousalennukset sekä ”happy hour”- markkinointi ravintolan ulkopuolella on kielettyä. Juoma-annoksia mainostettaessa on tultava esille annoksen koko, hinta sekä juomasekoitukseen laitettavan alkoholijuoman määrä. Iso tuoppi tai lasi punaviiniä mainoksessa tulee ilmoittaa määrä senttilitroina. Hinta saa olla muuttuva ja muutosperusteena voi olla jokin objektiivisesti havaittava tapahtuma. Muutoksen pitää tällöin koskea kaikkia asiakkaita.
Lähteet:
Salonen, S. Alkoholiasiat ravintolassa. Luennot 19.1. & 27.1.2015
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Luettu 17.1.2015. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/anniskelu
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Luettu 17.1.2015. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/anniskelu
Anniskelulainsäädäntö on kyllä Suomessa melkoisen tiukkaa, siltä ainakin vaikuttaa kun vertaa moniin muihin Euroopan maihin. Kaveri on hommissa yrityksessä, joka järjestää järjestyksenvalvontaa muun muassa yritystapahtumiin. Hän kertoi, että onneksi ainakin sellaisissa tilaisuuksissa hyvin on osattu käyttäytyä ja tietenkin alkoholilainsäädäntöä on noudatettu. https://jarjestys.fi/jarjestyksenvalvonta/
VastaaPoista