perjantai 30. tammikuuta 2015

Anniskelulainsäädäntö

Alkoholin anniskelu on luvanvarainen elinkeino ja ennen anniskelun aloittamista täytyy luvanhaltijan hakea anniskelulupaa. Anniskelulupa myönnetään toistaiseksi, määräajaksi tai tilapäisesti ja on anniskelupaikka- ja elinkeinonharjoittajakohtainen.  Anniskeluluvan myöntää aluehallintovirasto sijaintikunnan mukaan. Luvanhakijalla ei itsellään tarvitse olla pätevyyttä toimia vastaavana hoitajana. 

Alkoholijuoma on lain mukaan juoma, joka sisältää enemmän kuin 2,8 tilavyysprosenttia etyylialkoholia. Alle 18-vuotiaille ei saa myydä juomaa, joka sisältää enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia. Mieto alkoholijuoma on enintään 22 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää ja väkevä enemmän kuin 22 prosenttia. Alkoholijuoma saa sisältää enintään 80 prosenttia etyylialkoholia. 

Pelkästään luvanhalitijan ja vastaavien hoitajien vastuulla ei ole anniskelupaikan valvonta, vaan jokaisen anniskelun parissa työskentelevän henkilön on tunnettava lain asettamat määräykset ja säädökset. Näitä on myös noudatettava ja osattava soveltaa omassa työssään. Tämän avulla voidaan taata asianmukainen alkoholijuomien anniskelu, sekä välttää häiriöt ja haitat anniskelupaikassa. 

Vastuullinen anniskeluravintolan esimies on tietoinen alkoholin aiheuttamista haitoista, anniskeluluvan myöntämisen edellytyksistä, anniskelukielloista, anniskelupaikan järjestyksestä, ja -alueesta, anniskeluajoista sekä alkoholinmainonnan säännöistä. 

Anniskeluaika ja -paikka

Alkoholijuomien anniskeleminen saadaan aloittaa aamulla aikaisintaan kello yhdeksän ja se on lopetettava, kun anniskelupaikka suljetaan tai viimeistään kello 1:30, ellei anniskeluajan jatkamiseen ole haettu lupaa. Luvan avulla voidaan anniskelu aloittaa aamulla aikaisintaan viideltä ja jatkoaikaa voi saada kello puoli kolmeen tai puoli neljään. Jatkoaikalupaa myönnetään enimmillään kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja tilapäinen jatkoaikalupa korkeintaan kuukaudeksi. Jos ravitsemusliike suljetaan ennen klo 24, saadaan anniskella sulkemisaikaan saakka. Muutoin aina puolta tuntia ennen sulkemisaikaa. Sulkemisajan jälkeen anniskelualueella asiakkaiden oleskeleminen ja alkoholijuomien nauttiminen on kielletty. Myöskään yksityistilaisuuksia tai henkilökunnan alkoholin nauttimista ei saa säädetyn sulkemisajan jälkeen harrastaa.

5:00        9:00                     02:00                  04:00                  AUKIOLOAJAT        
                   
Kesä- ja talviaikaan siirtymiset vaikuttavat niihin ravitsemusliikkeisiin, joiden myönnytys anniskeluun on kello puoli neljään asti. Näissä tapauksissa anniskelupaikka suljetaan kellon mukaan. 

Anniskelupaikan tulee soveltua ravitsemisliike käyttöön ja täyttää lain antamat vaatimukset. Anniskelupaikan tulee olla viranomaisten valvottavissa ja hakijan tosiallisessa hallinnassa. Tämä tarkoittaa sitä ettei toimintoja voida jakaa esimerkiksi niin, että luvanhalitija myy toimipaikassaan alkoholijuomat ja toinen yrittäjä omaan lukuunsa ruuan.

Yrityksen toiminta-ajatukseen perustuen asiakasvalintaa voidaan suorittaa muun muassa ikärajaa tai pukeutumista koskevilla vaatimuksilla. Valintaperusteet asiakkaiden suhteen eivät saa kuitenkaan olla syrjiviä. Lain mukaan syrjinnän kielto koskee esimerkiksi kansallisen alkuperän, kielen, uskonnon, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. 


Vastaavat hoitajat ja henkilökunta
 
Toiminnan laajuus tulee ottaa huomioon anniskelupaikassa tehokkaan valvonnan ja järjestyksenpidon toteuttamiseksi. Anniskelupaikan vastaava hoitaja ja hänen sijaisensa ovat anniskeluluvan haltijan ohella velvollisia huolehtimaan alkoholilain säädöksien noudattamisesta. Vastaavat hoitajat saavat vuoronsa aikana hovimestarin palkkaa ja vastaavat hoitajat kannattaa listata palkkajärjestyksessä liiketaloudellisesti ajatellen. Vastaavan hoitajan pätevyyteen oikeuttaa koulutus tai riittävän kokemuksen kautta hankittu ammattitaito. Tämä tarkoittaa:
  • vähintään yhden vuoden päätoimista ravitsemisalan koulutusta, johon sisältyy käytännön harjoittelua TAI
  • vähintään kahden vuoden päätoimista työskentelyä alkoholijuomien anniskelussa ja suoritettu anniskelupassi

Ulkomailla hankittu koulutus ei pääsääntöisesti käy vastaavan hoitajan pätevyyteen. Myöskään ulkomailla hankittua harjoittelua ei voida laskea riittäväksi vastaavan hoitajan pätevyydelle. Ravitsemusliikkeessä, jossa anniskellaan ainoastaan käymisteitse valmistettuja mietoja alkoholijuomia tai enintään 5,5 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävää juomaa, riittää anniskelupassi osoittamaan riittävää amattitaitoa anniskeluun. 16 vuotta täyttänyttä opiskelijaa saadaan käyttää opetussuunnitelman mukaisesti alkoholijuomien tarjoiluun 20 vuotta täyttäneen kouluttajan valvomana.

Anniskelupaikassa tulee olla vastaava hoitaja ja tarpeellinen määrä sijaisia, jotka määrää anniskeluluvanhaltija. Määrä riippuu anniskelupaikan koosta, liikettoiminnan laajuudesta, toiminta-ajatuksesta ja aukioloajoista. Normaalisti avoinna olevaan (klo 9-02) ravitsemusliikkeeseen tulisi käytännössä palkata kolme ammattitaitoista vastuuhenkilöä. Riittävän henkilömäärän laskennassa käytetään työtuntimäärää 111 h/3 viikossa henkilöä kohden.

Lupaviranomaiselle tulee esittää henkilökunnan määrää ja tehtäviä koskeva suunnitelma, joka on oltava anniskelupaikassa tarkistettavissa ja jota tulee pitää ajan tasalla. Siitä tulee löytyä ajantasaisena henkilökunnan nimet, tunnistetiedot ja tehtävät. Lisäksi siitä tulee löytyä:
  • vastaavien hoitajien sekä näiden sijaisten nimet ja henkilötunnukset työvuoroittain sekä sijaisuusjärjestys
  • työntekijöiden lukumäärä, tiedossa olevien täydelliset nimet, tehtävät ja työaika vuorossa
  • elinkeinonharjoittajan itsensä sekä perheenjäsenten nimet, tehtävät ja työvuorot
  • työvuorossa käytettävien vuokratyöntekijöiden tai muulla vakituiseen henkilökuntaan kuulumattomien työntekijöiden lukumäärä ja tehtävät
  • selvitys kuinka järjestyksenvalvonta anniskelupaikassa toteutetaan.

Anniskelun neljännesvuosi-ilmoitus
 
Anniskelutoiminnasta on raportoitava neljännesvuosittain aluehallintovirastolle. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti tai tulostettavalla lomakkeella ja se on toimitettava ilmoituskautta seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä. Ilmoituskuukaudet ovat tammi-, huhti-, heinä- ja lokakuu.  Jos anniskelulupa on tilapäinen, ilmoitus on toimitettava kymmenen päivän kuluessa tilaisuuden päättymisestä. Ilmoitukseen kirjataan myynti tileittäin siten, että saadaan lupaviranomaiselle myyntiedot luotettavasti.

Alkoholijuomien hankinta

Alkoholijuomat anniskelupaikkaan tulee hankkia luvan saaneilta alkoholijuomien valmistajalta, tukkumyyjältä tai Alkosta. Juomia ostaessa käytetään aina asianomaisen toimipaikan lupanumeroa ja sillä ei saa ostaa juomaa tilaisuuksiin, jotka järjestetään muualla kuin anniskelupaikassa. Jos samalla yrittäjällä on useampi anniskelulupa, on kunkin toimipisteen ostot tehtävä erikseen ja varastot pidettävä selästi erillään toisistaan. Myöskään paikkojen väliset varastosiirrot eivät ole mahdollisia.
 
Viranomaisten tekemissä tarkastuksissa luvanhaltijan on kyettävä tosistamaan, että anniskelupaikassa olevat juomat on hankittu laillisesti. Anniskelutiloissa ei saa säilyttää kuin sinne lupanumerolla hankittuja juomia ja asiakkaiden omat säilytykseen jätetyt juomat on pidettävä selkeästi erillään esimerkiksi narikassa tai muussa vastaavassa tilassa. Luvanhaltija voi itse tuoda maahan alkoholijuomia anniskelu varten, mutta tällöin niistä täytyy tehdä Valviralle maahantuonti-ilmoitus. Maahantuodut erät tulee myös ilmoittaa tulliin verotettavaksi.

Anniskelun viranomaisvalvonta

Anniskelua valvotaan pääosin valvontatarkastuksin, joissa alkoholiviranomaisilla on oikeus tarkastella anniskelupaikan tiloja, toimintaa sekä tarvittavia asiakirjoja sekä ottaa ja saada korvauksetta valvontaa varten tarvittavat näytteet.  Anniskelurikkomuksen seurauksena virasto voi antaa luvanhaltijalle huomautuksen, kirjallisen varoituksen tai asettaa valvonnan kannalta tarpeellisia ehtoja toiminnalle. Toistuvat ja vakavat rikkomukset voivat johtaa siihen, että lupa peruutetaan määräaikaisesti tai pysyvästi.

Anniskelun omavalvonta 

Kuuluu osaksi ravintolan muuta omavalvontasuunnitelmaa ja on sen itsensä suorittamaa suunnittelua ja valvontaa sekä tehokas apuväline. Tarkoituksena on huolehtia alkoholilain noudattamisesta, estää alaikäisten alkoholijuomien saanti ja aikuisten liiallisen alkoholinkäytön aiheuttamat haitat ja häiriöt. Huolellinen omavalvonta vähentää riskiä anniskelurikkomuksista ja häiriöistä, parentaa asiakkaiden saamaa mielikuvaa hyvin hoidetusta ravintolasta ja lisää samalla henkilökunnan turvalisuutta ja varmuutta omasta osaamisestaan vaihtelevissa ja vaativissa asiakastilanteissa.

Omavalvontasuunnitelmaa varten kartoitetaan riskit ja uhkatekijät, joita voi liikeideasta tai toimintaympäristöstä johtuen olla esimerkiksi:
  • nuori asiakaskunta, alaikäisiä pyrkyreitä
  • voimakasta humalatilaa tavoittelevat
  • turvattomuutta ja häiriötä aihettavat asiakkaat
  • vaikeasti valvottavat anniskelualueet
  • häiriöaltis sijainti lähellä asutusta
  • tilapäishenkilöiden puuttellinen ammattitaito
Parasta olisi, että ongelmakohtia voitaisiin ehkäistä ennakkoon hyvällä suunnitelmalla tilojen käytön ja toiminnan suhteen. Esimerkkejä ratkaisuista voisi olla ikärajan nostaminen, terassin aukiolon supistaminen, järjestyksenvalvojien käyttäminen ja palvelupisteiden sijoittaminen tehokkaasti valvontaa ajatellen.


(kuva: Google)

Henkilöstön kanssa on hyvä käydä toimintaohje yhdessä läpi, jossa  korostetaan iän tarkastamista, anniskelun lopettamista liian päihtyneelle, miten toimitaan järjestyshäiriön sattuessa ja millaisissa tilanteissa on tarvittavaa soittaa poliisille. Toimintaohjeen ja omavalvontasuunnitelman tueksi on ravintolasta hyvä löytyä ajantasainen kalenteri, jonka avulla henkilökunnan on helppoa kommunikoida keskenään työvuorojen välillä. Kalenteriin voidaan merkitä häiriökäyttäytymisiä, uhkaavia tilanteita, asiakkaille tarvittaessa annettuja porttikieltoja tai hyvin hoituneita tilanteita vaikeiden asiakkaiden kanssa.

Alkoholijuomien nauttimiskiellot ja pitopalvelutoiminta 

Anniskelupaikassa asiakkaiden omien anniskelujuomien anniskelu ja nauttiminen on aina kielettyä. Laki myös sanoo, että alkoholijuoman nauttiminen on kielletty ravitsemusliikkeessä tai muussa paikassa, missä yleisölle maksusta pidetään saatavana ruokaa tai virvokkeita.

Pitopalvelutapauksissa alkoholilakia rikotaan, jos pitopalveluyritys hankkii tilaisuuteen alkoholijuomat järjestäjän pyynnöstä ja perii palkkiota niiden toimittamisesta tai tarjoilusta. Tälläisessä tilanteessa asiakkaan on siis itse vastattava alkoholijuomien hankinnasta. Pitopalveluyritys saa laskuttaa tilaisuuden järjestäjää henkilökunnan käytöstä juomien tarjoilusta muun tarjoilun ohella. Jos yrityksellä on hallinassaan tila, jossa säännöllisesti harjoitetaan maksullista juhlapalvelutoimintaa, on kyseessä ravisemisliike, jossa tapahtuvaan alkoholitarjoiluun täytyy hankkia anniskelulupa.

Maksutavat 

Alkoholijuoman anniskeleminen velaksi, panttia vastaan tai vaihtokaupalla on kiellettyä. Velaksi anniskelu on sallittu kuitenkin yhteisölle tai hotellissa asuvalle matkustajalle tai jos maksun periminen käteisellä tuottaisi kohtuutonta hankaluutta esimerkiksi juhla-, edustus-, tai muun vastaavan tilaisuuden laadun tai laajuuden vuoksi. Muutoin yksityishenkilölle Valviran hyväksymiä luottojärjestelyjä noudattaen. Myöskään luvanhaltija tai henkilökunta ei saa lainata asiakkaille rahaa omistaan tai kassasta sellaisessa tarkoituksessa, että ne käytettäisiin alkoholijuomien ostamiseen.

Mittauslaitteet

Anniskelussa on käytettävä virallisesti tarkastettuja eli varmennettuja mittauslaitteita. Kaikki siirtomitat eli niin sanotut viinamitat on varmennettava ennen niiden käyttöön ottamista. Uusintatarkastusta ei tarvita, jos varmennusleima on luettavissa ja mitta ei ole vahingoittunut. Alkoholijuomamittarit täytyy varmentaa joka kolmas vuosi ja aina kun sinetit on murrettu tai on syytä epäillä mittarin tarkkuutta. Hyväksyttyjen mittaviivallisten anniskeluastioiden ovat toinen vaihtoehto viinamittojen ja alkoholijuomamittareiden käytölle

Perusannokset 

Anniskelupaikan tulee tarjota riittävä valikoima mietoja alkoholijuomia sekä kohtuuhintaisia alkoholittomia virvokkeita. Alkoholijuomaa saa anniskella vain yhden annoksen kerrallaan (perusannos). Samanaikaisesti saadaan anniskella useaa eri juomaa, vain jos se tapahtuu aterian yhteydessä. Seurueille on sallittua anniskella pulloittain tai muissa myyntipakkauksissa. 
  • Väkevien alkoholijuomien perusannos on 4cl, mutta väkeviä on anniskeltava myös 2cl annoksina. 
  • Hotellihuoneen minibaareissa tai esimerkiksi junan ravintolavaunussa perusannos saa olla 5cl, jos juoma on pakattu tämän kokoiseen pienoispulloon. 
  • Mietojen alkoholijuomien perusannos on 8cl, mutta saatava täytyy olla myös 4cl.
  • Alkoholijuoma, joka on valmistettu yksinomaan käymisen avulla esimerkiksi viinit tai jonka alkoholipitoisuus on enintään 5,5 tilavuusprosenttia voidaan anniskella laseittain, pulloittain sekä muissa myyntipakkauksissa. Enimmäiskerta-annoksena on kuitenkin litra per asiakas. 
Juomasekoituksia eli cocktaileja anniskeltaessa alkoholin kokonaismäärä saa olla enintään yhtä suuri kuin mitä se olisi 4cl väkevää alkoholijuomaa (2cl mietoa=1cl väkevää). Poikkeuksena tästä ovat olut-, siideri- ja kuohuviini-juomasekoitukset, joissa alkoholiasetuksen mukaan saa olla  lisäksi enintään 2cl väkevää alkoholijuomaa tai 4cl mietoaa alkoholijuomaa. Valvira voi myöntää erityispoikkeuksia annoskokoihin, jos ravintola hakee lupaa esimerkiksi erikoisen ja hieman tavanomaista suuremman cocktailin tarjoiluun.

Yksinkertaista murtolaskentaa voidaan käyttää apuna kun halutaan laskea kuinka paljon mitäkin alkoholilaatuja voidaan sekoittaa keskenään. Juoma-annos saa olla enintään litran verran ja siinä ei voi olla enempää alkoholia kokonaisuudessaan kuin 4 cl:ssa väkevää alkoholijuomaa. Tässä auttaa alla oleva kaavio. 

(kaavio: Sami Salonen)

Anniskelu pulloittain voi olla tarkoituksenmukaista esimerkiksi yksityistilaisuuksissa. Näissä tapauksissa henkilökunta annostelee alkoholijuoman asiakkaille silmämääräisesti perusannoksen suuruisena. Väkevien alkoholijuomien anniskelua pienelle seurueelle pulloittain (2-4hlö) on harkittava pitkään. Anniskeleminen niin sanotusti tuplina eli kahta annosta kerrallaan yhdelle asiakkaalle on kiellettyä. Laki kieltää myös sen, että kerrallaan yhdelle asiakkaalle anniskeltaisiin perusannos useampaan lasiin. Kiellolla pyritään ehkäisemään asiakkaan nopea päihtyminen ja tästä koituvat haitat. 

Miten liian päihtyneen kanssa toimitaan 

Päihtyneen henkilön arvostelukyky on heikentynyt huomattavasti ja tämän vuoksi hän voi olla arvaamaton. Haittojen ja häiriöiden välttämiseksi henkilö tulee poistaa anniskelupaikasta. Tämä on hoidettava hienovaraisesti, mutta päättävästi. Jos asiakas ei kykene huolehtimaan itsestään on ravitsemusliikkeen varmistettava asiakkaalle kyyditys, jotta hän pääsee turvallisesti esimerkiksi kotiinsa, muuten kyseessä on heitteillepano.


Luvanhaltijan tai anniskelualueen muutokset 

Jos anniskeluluvan saaneen yhtiön tai muun yhteisön omistussuhteissa ilmenee oleellisia muutoksia on muutoksesta ilmoitettava viimeistään kahden viikon kuluessa luvan myöntäneelle viranomaiselle. Luvanhaltijan luovuttaessa liiketoimintansa toiselle yhtiölle tai yksityiselle liikkeenharjoittajalle on jatkajan haettava uusi anniskelulupa. Tätä ennen uusi yrittäjä ei saa myydä alkoholijuomia yrityksessä. Kun anniskelutoiminta lopetetaan tai siirretään alkoholijuomia ei saa ottaa omaan käyttöön vaan ne on joko siirrettävä asianmukaisesti ja lupaviranomaisille ilmoittamalla uudelle omistajalle, toiseen anniskelupaikkaan tai palautettava tukkumyyjälle. 

Anniskelualueen muuttaminen luvanhaltijan ilmoituksen perusteella on mahdollista. Muutos on aina käsiteltävä lupahakemuksena, jos anniskelulupa on myönnetty tilapäisesti, aluetta laajennetaan ulkotiloissa tai sitä laajennetaan toiseen rakennukseen.

Keittiöalkoholi 

Keittiöalkoholin käyttöön ruoanvalmistuksessa on anottava lupaa Valvirasta. Ne ovat alkoholiverottomia ja niiden käyttö juomissa tai juomasekoituksissa on kielletty. Hakemukseen täytyy liittää selvitys käyttötarkoituksesta ja vuotuisesta ostotarpeesta. Hakemus pienimuotoiseen keittiöalkoholin käyttöön ei ole suotavaa, sillä luvasta peritään maksu ja myös vuotuinen valvontamaksu. Anniskelujuomia voidaan käyttää ruoanvalmistuksessa raaka-aineena, jolloin se sisällytetään ruoan hintaan  ja pidettävä kirjaa käytetyn alkoholin määrästä sekä laadusta. Keittiöalkoholin käyttäminen anniskeltavana juomana on kiellettyä.

Alkoholijuomien mainonta ravintolassa 

Väkeviä alkoholijuomia saa mainostaa ravintolan sisätiloissa, jos ravintolalla on niiden myymiseen vaadittavat oikeudet. Mainostaminen ei kuitenkaan saa olla hyvien tapojen vastaista, sopimatonta kuluttajia kohtaan tai harhaanjohtavaa. Se ei saa olla näkyä ravintolan ulkopuolella (kyltit, teippaukset, lehti-ilmoitukset, verkkosivut, sosiaalinen media). Mietoja alkoholijuomia ei saa mainostaa ravintolan ulkopuolella 1.1.2015 voimaan tulleen uuden alkoholilain myötä.

Alkoholijuomien hinnoittelulle ei ole laissa säädetty ylä- eikä larajaa. Paljousalennukset sekä ”happy hour”- markkinointi ravintolan ulkopuolella on kielettyä. Juoma-annoksia mainostettaessa on tultava esille annoksen koko, hinta sekä juomasekoitukseen laitettavan alkoholijuoman määrä. Iso tuoppi tai lasi punaviiniä mainoksessa tulee ilmoittaa määrä senttilitroina. Hinta saa olla muuttuva ja muutosperusteena voi olla jokin objektiivisesti havaittava tapahtuma. Muutoksen pitää tällöin koskea kaikkia asiakkaita. 




Täysin asiaton mainoskyltti (lähde: Instagram)



Lähteet:


Salonen, S. Alkoholiasiat ravintolassa. Luennot 19.1. & 27.1.2015

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto. Luettu 17.1.2015. http://www.valvira.fi/ohjaus_ja_valvonta/alkoholi/anniskelu 



1 kommentti:

  1. Anniskelulainsäädäntö on kyllä Suomessa melkoisen tiukkaa, siltä ainakin vaikuttaa kun vertaa moniin muihin Euroopan maihin. Kaveri on hommissa yrityksessä, joka järjestää järjestyksenvalvontaa muun muassa yritystapahtumiin. Hän kertoi, että onneksi ainakin sellaisissa tilaisuuksissa hyvin on osattu käyttäytyä ja tietenkin alkoholilainsäädäntöä on noudatettu. https://jarjestys.fi/jarjestyksenvalvonta/

    VastaaPoista