perjantai 30. tammikuuta 2015

Puhtauden laadun arviominen ja toimintojen kehittäminen

Puhtauden laadusta ei voida koskaan vain olla yhtä ja tiettyä mieltä, sillä siihen vaikuttavat lukuisat asiat, jotka muuttuvat joka ikisellä kerralla puhtauden laatua tarkasteltaessa. Puhtauden laatuun vaikuttavat tekijät alkavat aina tarkasteltavasta paikasta ja päättyvät paikan odotettuun hygienia- ja puhtaustasoon. Oli sitten kyse sairaalasta, ammattikeittiöstä tai suuresta teollisuushallista, on aina puhtausasioista vastaavan esimiehen vastuulla olla ajan tasalla siivous- ja puhtaanapitosuunnitelmista, sekä valvoa niiden toimivuutta.

Vaikka itse puhtaus tarkoittaa jokaiselle ihmiselle eri asioita, voidaan sitä määrittää monilla eri tavoin. Yleisimpänä puhtauden määrityksenä on visuaalinen havainto: “Näenkö likaa?”. Vaikka kaikki eivät olekaan tarkkoja näköpiirinsä likaisuudesta, voidaan olettaa, että lähes jokaisessa restonomin työympäristössä tulisi olla siistin näköistä. Samalla tavoin kuin keittiössä tulisi pintojen, työvälineiden ja -tasojen olla puhtaana, ei myöskään siivooja anna hyvää kuvaa ammattitaidostaan jättämällä omaa siivousvälinevarastoaan likaisen ja sotkuisen näköiseksi.

Siinä missä näköaisti toimii hyvänä lähtökohtana itsetehdylle siivouksen laadun arvionnille, toimivat hyvin myös muut aistit. Ilman apuvälineitä suoritetusta puhtauden laadun arvioinnista voidaankin puhua aistinvaraisena arviointina. Jos esimerkiksi ammattikeittiössä, hotellin käytävällä tai toimistotiloissa ilmenee voimakkaita hajuhaittoja tai tahmeaa tunnetta jalan alla, voidaan olla melko varmoja, että olisi pikaisen puhdistuksen aika. Tästä syystä suositeltavaa olisikin, että puhtaudesta vastaava taho yhdessä esimiehen kanssa tarkkailisi ja testaisi puhtauden laatua säännöllisesti eri menetelmin. Suurennuslasin alle olisi hyvä säännöllisin väliajoin laittaa sekä siivoussuunnitelma, siivousvälineet ja siivouksessa käytettävät laitteet ja pesuaineet. Vaikka puhtaanapitoon ei käytettäisi ulkopuolista palveluntarjoajaa vaan siivous tapahtuisi yrityksen sisäisesti, olisi hyväksi aina käyttää siivousalan ammattilaista siivoussuunnitelmaa, kehitysideoita ja siivoustuotteita valittaessa.

Halutun puhtaustason laadun määrittelemiseksi ja tarkastelemiseksi on kehitelty myös Insta800-standardi, jolla määritetään siivouksen teknistä laatua yksiselitteisesti ja selkeästi.

Standardi määrittelee muun muassa
    • silmämääräisen tarkastuksen pääperiaatteet ja järjestelmän kuvauksen
    • siivouksen teknisen laadun arviointimenettelyn 
    • tarkastusmenettelyt ja -ehdot asiakkaille annettavaa raporttia koskevat vaatimukset
    • mittauslaitteilla tehtävät mittaukset ja tarkastukset
    Insta800- standardi helpottaa huomattavasti siivouksen laadun tarkkailua sekä palveluntarjoajan että -ostajan kannalta. Kun molemmilla on selvät sävelet mitä siivoukselta odotetaan, on siivousta helpompi suunnitella ja itse suunnitelmaa toteuttaa. Lisäksi laadun määrittely ja seuranta  yksinkertaistuu, eikä kiistoja puhtauden laadusta pitäisi syntyä juurikaan. “
    arviointilomakkeen ja tarkastuksen raportointilomakkeen. www.sfs.fi. 

    Mikäli siivoussuunitelma ei kuitenkaan ole paikkaansa pitävä tai ajankohtaiseksi päivitetty, tai sen toimintakykyä epäillään, toimii pika-apuna pintapölyn mittalaitteet ja uv-valo. Jos nämä eivät kuitenkaan anna luotettavaa tulosta, tai ennen kehityssuunnitelman tekoa halutaan olla varmoja puhtauden heikosta laadusta on olemassa myös erilaisia pikatestejä puhtauden laadun seurantaan ja kehittämiseen.

    Testimenetelmät

    Hygicult- testit: luotettava tapa testata erilaisten pintojen puhtautta. Hygicult-testejä on neljä erilaista ja niillä saadaan tarkkoja testituloksia muun muassa yleisestä hygieniatasosta, Enterobacteriaceae-bakteerin todentamisesta sekä hiiva- ja homeitiöistä. Hygicult-soveltuvat muunmuassa viemärivesienja pakasteidenkin hygieniapitoisuuden testaamiseen. Testin viljelyaika saattaa paljastaa yllättäviäkin tuloksia pintojen bakteeripitoisuuksista.


    (kuva: Google)



    Orion Clean Card: helppokäyttöinen ja nopea pikahygieniatesti, jolla selvitetään esimerkiksi keittiössä pinnoille jääneiden, terveyshaittoja aiheuttavien proteiinijäämien määrää. Testillä pyyhitään kostutettua pintaa ja testin väri muuttuu jos pinnalla on haitallisia proteiinin jäämiä. 

     (kuva: Google)


    Hygienia-luminometri: Nopea ja tehokas tapa valvoa pinta- ja prosessipuhtautta. Muun muassa pintahygienia- ja vesitestipuikoilla täytettävä laite, joka näyttää pintapuhtauden tulokset saman tien ja tallentaa tulokset tietokantaan todella nopeasti. Luminometrin avulla puhtauden jatkuva seuraus on helppoa.


    (kuva: Google)




    Lähteet:  



    http://www.oriondiagnostica.fi/tuotteet/Hygicult/


    http://te4mquattro.blogspot.fi/p/blog-page.html 

    http://www.sfs.fi/ajankohtaista/tuoteuutiset/tuoteuutiset_2012/standardi_siivouksen_teknisesta_laadusta_uudistettu.1348.news

     http://www.netfood.fi/hygiena-tuotteet/hygiena-luminometrit




    2 kommenttia:

    1. Toimivat siivousmenetelmät ovat kyllä tärkeää työssä kuin työssä. Sillä on niin suuri merkitys myös siihen, kuinka työt tehdään ja millä tasolla on keskittyminen sen suhteen. Meilläkin alkaa nyt toimistosiivous meidän konttorilla. Mukavaa, kun sen saa säännöllisesti.
      https://www.siivousnorppa.fi/toimistosiivous

      VastaaPoista
    2. Tuo on hyvä silmämääräisesti katsoa, näkyykö likaa, mutta on myös huomattu ettei se ole riittävä. Toiminnonohjausohjelmisto on myös ilmeisesti aivan kätevä tähän siivousaloille, jotka sitä itse työtä tekee, meillä on semmoinen tulossa töihin.https://www.atop.fi/ohjelmistot/atop-siivous/toiminnanohjaus

      VastaaPoista